Youtube'da Kürtçe öğretiyor

Youtube'da Kürtçe öğretiyor

Birkaç metrekarelik odasının duvarına astığı yazı tahtasıyla Youtube üzerinden Kürtçe dil eğitimi veren Bawer Agiri, Kürtçe okuma ve yazmasını geliştirmek isteyenlerin “Hîngeha Kurdî” kanalı üzerinden derslere ulaşabileceğini söyledi.

Kürt dili ve kültürünün gelişmesi için yürütülen çalışmalar, yıllardır süregelen baskılara rağmen her geçen gün gelişerek görünürlüğü daha da artıyor. Son dönemlerde bu görünürlüğün yaşandığı alanların başında Youtube geliyor. Mart’tan bu yana Youtube üzerinden dil eğitimi veren Bawer Agirî de, Kürtçenin yaygınlaşması için uğraşıyor.

MÜZİKTEN ENSTİTÜYE GİDEN YOL

2004 yıllında Kürt sanatçı Ciwan Haco’nun bir şarkısını dinlerken sözlerini Kürtçe yazmaya çalıştığını ancak alfabeyi iyi bilmediği için yazamadığını belirten Agirî, bu durumdan kaynaklı bir sorgulama içine girdiğini söyledi. O günden sonra Kürtçeyi iyi bir şekilde öğrenmeye karar veren Agirî, aldığı Kürtçe sözlükle adım adım kendini geliştirdi. Kürtçe şiirler yazmaya başlayan ve gördüğü eksiklikleri gidermek için İstanbul Kürt Enstitüsü’ne kayıt yaptıran Agirî, böylece dili öğrenmeye başladığını ifade etti.

EVİNİ SINIFA ÇEVİRDİ

Enstitüde Kürtçe okuma ve yazmayı öğrendikten sonra dil eğitmenliği derslerine başladığını belirten Agirî, Kürtçe ders aldığı enstitüde bu sefer eğitmen olarak dersler verdiğini kaydetti. Koronavirüs salgının başlamasıyla birlikte yüz yüze eğitim veremediğini dile getiren Agirî, Kürtçe öğrenirken yaşadığı zorluğu kimsenin yaşamaması için Youtube üzerinden bir kanal açtığını ve burada Kürtçe dil dersi vermeye başladığını aktardı.

690x450nc-ist-02-11-2020-bawer-agiri-youtube-uzerinden-kurs-ders-adim-adim-ogrenme2.jpg

ARŞİV NİTELİĞİNDE 

Kürtçe öğrenmeye yeni başlayan ve orta derece bilenler için dersleri iki bölüme ayırdığını söyleyen Agirî, yeni başlayanlar için şu ana kadar 6 ders videosu çekip youtube yüklendiğini belirtti. Gündelik yaşamda kullanılan kelimelerin yanı sıra dil bilgisi bağlamında da videolar çekip youtube yüklediğini kaydeden Agirî, şu ana kadar 22 videolu dil öğrenme arşivi oluşturduğunu söyledi. Agirî, “Kürtçeyi bilmeyen veya bildiği halde konuşmada ve yazmada eksiklik yaşayanlar için kendilerini adım adım ileriye taşımak isteyenler için iyi bir arşiv oluştu. Ayrıca dil bilgisi konularında da adım adım videolar çekip yüklüyorum. Bu vidoları da sistematik bir şekilde izleyicinin en kolay şekilde öğrenebileceği bir şekilde yapıyorum” dedi.

HERKES ULAŞABİLİR 

Kürtçeye dair bilgiye ulaşmada zorluklar çektiğini ifade eden Agirî, “Bu zorluğu çektiğim için öğrenmek isteyenlerin de çekmemesi için böyle bir yönteme başvurdum. Bu derslerin ellerinin altında arşiv olarak kalmasını istedim. Şimdi adım adım Kürtçeyi öğrenmek isteyen herkes ‘Hîngeha Kurdî’ kanalı üzerinden derslere ulaşabilir. Bu derslerle öğrenmeye dair kendini çok kolay ileriye taşıyabilir” diye belirtti.

KÜRTÇEYE SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI

Kürtlere dillerine sahip çıkmaya çağıran Agirî, şöyle dedi: “Herkes etrafında Kürtçe okuma ve yazmasını geliştirmek isteyenleri buraya yönlendirebilir. Türkler, Araplar, İngilizler ve herkes diline sahip çıkıyor. Biz Kürtler neden sahip çıkmayalım? Birbirimize destek olarak, bu tür çalışmaları etrafımızda öğrenmek isteyenlere ulaştırıp katkı sunmamız gerekiyor. Herkes görüp öğrenme olanağı yakalasın. Ayrıca yaşamın yer yerinde Kürtçenin yer alması lazım. Burada özellikle siyasetçilere görev düşüyor. Siyasetin Kürtçeye dair gelişmesiyle Kürtler kendi diline sahip çıkmaya başlar. Bugün Kürt toplumu sistemin saldırılarıyla yüz yüze. Özellikle dil üzerinden baskıların artmasının nedeni çok açıktır. Bu nedenle özellikle dile sahip çıkmamız gerekiyor.”

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.