'Yıldırım korkuyor, 19 Şubat'ı bekliyoruz'

'Yıldırım korkuyor, 19 Şubat'ı bekliyoruz'

Meclis Başkanı Binali Yıldırım'la ilgili istifa tartışması sürüyor. Yıldırım’ın 'kazanamama korkusu' nedeniyle istifa etmediğini savunan CHP, resmi adaylık başvurusunun yapılacağı 19 Şubat tarihini bekleyecek.

Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın istifa etmeden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterilmesinin “anayasaya aykırı” olduğunu söyleyen muhalefet partileri gözünü Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) çevirdi.

Yıldırım’ın, “kazanamama korkusu” nedeniyle istifa etmediğini belirten muhalefet YSK’ya resmi adaylık başvurusunun yapılacağı 19 Şubat tarihini bekleyecek.

Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı ilan edildiği AK Parti tanıtım toplantısının üzerinden bir hafta geçti ama istifası ile ilgili bir gelişme yaşanmadı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “İstifaya gerek yok” açıklamasının ardından Yıldırım’ın da “Konu kapanmıştır” dediği durum muhalefetin gündeminden düşmüyor.

‘BİNALİ YILDIRIM ÇOK KORKUYOR’

Muharrem Erkek

Binali Yıldırım’ın istifa etmemesi CHP MYK toplantısının önemli gündem maddelerinden biri oldu. Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek konuyla ilgili, “Meclis Başkanı’nın istifa etmeden aday ilan edilmesi açıkça anayasaya aykırı. Türkiye’de bir anayasasızlaşma süreci yaşanıyor. Açık şekilde Binali Yıldırım’ın korktuğu belli. Yoksa neden istifa etmesin! ‘Seçimi kaybedersem Meclis Başkanlığı koltuğunu da kaybederim’ düşüncesiyle korkuyor. Bu korkuyla anayasayı, hukuku çiğniyor. Hukuk açısından da siyasi ahlak açısından da çok vahim bir durum” dedi.

HUKUKİ SÜREÇ 19 ŞUBAT’TA BAŞLAYABİLİR

Muharrem Erkek, Anayasa Mahkemesi ve YSK’ya bir başvuru olup olmayacağı ile ilgili soruya ise, “Anayasaya, hukuka saygısı olmayan bir ‘Saray Rejimi’ ile karşı karşıyayız. Maalesef bir ‘Kibir Sarayı’. Ama korktukları çok belli. Ekrem İmamoğlu da her gün daha da yükseliyor. Seçmen görsün tabloyu. Hukuki süreç Yıldırım’ın İstanbul İl Seçim Kurulu’na ismini vereceği 19 Şubat’ta başlayabilir. Takipçisi olacağız” yanıtını verdi.

AYHAN BİLGEN: MEYDAN OKUMA

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen de Anayasa’nın 94. maddesine göre Yıldırım’ın istifa etmesi gerektiği görüşünü tekrarladı. Söz konusu maddenin nasıl yorumlanacağıyla ilgili polemiğe yer vermeyecek kadar açık olduğunu belirten Bilgen, “Yıldırım’ın siyaseten bunu neden göze aldığı kısmı önemli” diyerek şunları söyledi:

Ayhan Bilgen

“2 nokta önemli. YSK, 19 Şubat itibariyle adaylıkları resmileştirecek. Ama bu arada o tarihe kadar Anayasa 94. maddeye aykırı davranılmış olunacak. Bu başvuru yapıldıktan sonra YSK’nın bir inisiyatif alması gerek. YSK inisiyatif almazsa o zaman da YSK ile ilgili yeni bir tartışma yaşanacak. Seçim meşruiyeti ile ilgili bir tartışma yaşanacak. Ben Meclis Başkanı’nın açık bir hükmü bu kadar keyfi biçimde yok sayma eğilimi içine gireceğine inanmak istemiyorum. Çünkü bunun ifade ettiği anlam başka. Bunun anlamı, ‘Biz güçlüyüz, anayasayı istediğimiz gibi uygularız ya da uygulamayız’ meydan okumasıdır. Bu meydan okumaların Türkiye’yi nerelere götürdüğüne çok partili hayata geçtiğimizden beri kötü örneklerle tanıklık ediyoruz. Burada sadece bir şahsın siyasi geleceğini değil bir ülkenin siyasi geleceğini konuşuyoruz. Burada ayrıca, ‘bundan sonra Meclis ne olacak’ denklemini erkenden tartışmaya açmak istemeyen, bunu seçim sonrasına bırakmayı tercih eden bir müttefik olarak MHP de var.”

‘YSK’NIN SÖZÜNÜ BEKLERİZ’

HDP Grup Başkanvekili Bilgen de istifa etmemeyle ilgili bir yaptırım olmadığı yönündeki değerlendirmeler için YSK’yi işaret etti. Bilgen, “Yaptırım olmaması 19 Şubat’a kadardır bence. Ama bu arada Anayasa 94. maddeye de aykırı davranılmış olacak. 19 Şubat’tan sonra muhatap YSK. Resmi adaylık başvurusu yapıldığı andan itibaren artık bu konuda söz söyleyecek olan ne cumhurbaşkanı, ne muhalefet, ne de Binali Bey’dir. Ondan sonra söz söyleyecek olan YSK’dır. O sözü bekleriz” dedi.

‘KAZANIRSA MECLİS BAŞKANLIĞINI DA BIRAKMASIN’

Yavuz Ağıralioğlu

İYİ Parti Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu da anayasa ve kanunlarla ilgili benzer değerlendirmeleri yaparken, “Kanun, tüzük meselesi bir yana siyasetin adabı, edebi vardır” diyerek siyasi etik konusuna dikkat çekti. Yıldırım’ın istifa etmemesini, “Demek ki böyle yapıyorsanız kazanamayacaksınız. Korkunuz var. Bu o demek” sözleriyle yorumlayan Ağıralioğlu ironik bir de öneride de bulundu:

“Biz şöyle bir teklifte bulunsak diyoruz. Binali Yıldırım hem İstanbul Büyüşehir Belediye Başkanı hem de TBMM Başkanı olsun. Meclis Başkanı dışında 4 Meclis Başkanvekili var. Meclis Başkanı Binali Yıldırım olduğunda Meclis Başkanvekili Celal Adan İstanbul’a gidip belediye başkanlığı yapabilir. Bir başka zaman Meclis Başkanvekili Levent Gök gidebilir. Değişerek yapsınlar o zaman. Gelecek seçimde de kim Meclis Başkanı olursa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı o olsun. Seçime de gerek yok. Bunun zahmetinden de kurtuluruz.”

HABER: NERGİS DEMİRKAYA / DUVAR

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.