Yeni virüs nasıl küresel tehdit haline geldi?

Yeni virüs nasıl küresel tehdit haline geldi?

Çin'den dünyaya yayılan korovirüsten ölenlerin sayısı 304'ü buldu. Peki virüs nasıl iki ay içinde nasıl yayıldı? Son olarak hangi ülkelerde görüldü?

Çin’in Wuhan  kentinden dünyaya yayılan  yeni tip korovirüsten ölenlerin sayısı 304’ü bulurken, 14 bini aşkın kişinin de etkilendiği sanılıyor. Peki virüs nasıl iki ay içinde nasıl yayılarak küresel acil durum yaratan bir salgına yol açtı? Şu ana kadar hangi ülkelerde tespit edildi?

8 Aralık 2019: Çin’in orta bölgelerindeki Wuhan kentinde ilk kez bir hasta yeni koronavirüsün belirtileri görüldü.

31 Aralık: Dünya Sağlı Örgütü’ne ilk vakalar bildirildi. Çin, 11 milyon kişinin yaşadığı liman kenti Wuhan’da birden fazla zatürre vakası olduğunu rapor etti.

1 Ocak 2020: Virüsün çıkış noktası olduğuna inanılan Wuhan’daki deniz canlısı ve yabani hayvan pazarı dezenfeksiyon amacıyla kapatıldı. Bu sırada enfekte olanların sayısı 40’a yükseldi.

5 Ocak: Çinli yetkililer, 2002-2003 arasında dünya çapında 770 kişinin ölümüne yol açan SARS’ın yeniden ortaya çıkmadığını, farklı bir hastalığın söz konusu olduğunu açıkladı.

7 Ocak: Çinli bilim insanları yeni bir tür virüsün tespit edildiğini duyurdu. Virüse ‘2019-nCoV’ [2019 tipi yeni koronavirüs] adı verildi.

9 Ocak:  Virüs kaynaklı ilk ölüm yaşandı. Kapatılan pazardan yiyecek almış olan 61 yaşındaki bir adam, tedavi gördüğü hastane kalp yetmezliğinden öldü.

13 Ocak: Çin dışındaki ilk vaka, Wuhan’dan gelen bir kadında, Tayland’da görüldü.

16 Ocak: Japonya Sağlık Bakanlığı, Wuhan’ı ziyaret etmiş bir kişide virüse rastlandığını açıkladı.

17 Ocak: Wuhan’dan ikinci ölüm haberi geldi. ABD’de üç havalimanında Wuhan’dan gelenlere test yapma kararı alındı. İlerleyen 72 saat içinde ABD, Nepal, Fransa, Avustralya, Malezya, Singapur, Güney Kore, Vietnam ve Rayvan’da ilk vakalar görüldü.

20 Ocak: Çin’den üçüncü ölüm haberi gelirken, enfekte olanların sayısı 200’ü geçti. Pekin ve Şenzen’deki ilk vakalar görüldü.

Virüsün sadece hayvandan insana değil, insandan insana da bulaştığı ilk kez açıklandı. Aynı zamanda kuluçka süresinde de bulaşma riskinden şüphe edildiği duyuruldu. Asya ülkelerindeki havalimanlarında alınan önlemler sıkılaştırıldı.

22 Ocak: Çin’deki ölü sayısı 17’ye, hasta sayısı 550’ye sıçradı. Avrupa ülkelerinin havalimanlarında da önlemler alınmaya başlandı.

23 Ocak: Wuhan tamamen karantina altına alındı. Kente giriş çıkışlara izin verilmezken, çevredeki Xiantao ve Chibi şehirleriyle birlikte 60 milyon kişinin ulaşımına sınırlama getirildi. Pekin’deki Çin Yeni Yılı kutlamaları iptal edildi. Aynı gün Dünya Sağlık Örgütü, virüsün uluslararası boyutta bir endişe edilecek seviyede bir salgına yol açmadığını duyurdu.

28 Ocak: Ölü sayısı 100’ü geçti. Çin’deki vakaların sayısı, 2003’teki ölümcül SARS salgınındaki vakaları geçti.

30 Ocak: Çin’deki ölü sayısı 170’i geçerken Dünya Sağlık Örgütü uluslararası acil durum ilan etti.

31 Ocak: Ölü sayısı 200’ü geçti. Rusya, İspanya, İsveç ve İngiltere’de ilk vakalar görüldü.

2 Şubat: Çin dışında gerçekleşen ilk ölüm haberi geldi. Filipinler’in başkenti Manila’da bulunan 44 yaşındaki bir Çinli erkek virüs nedeniyle öldü.

HANGİ ÜLKELERE SIÇRADI?

Peki virüs, şu ana kadar Çin dışında hangi ülkelerde kaç kişide görüldü?

Hong Kong: En az 13 vaka

Macau: En az yedi vaka

Tayland: En az 19 vaka

Avustralya: En az 12 vaka

Malezya: En az sekiz vaka

Singapur: En az 13 vaka

Fransa: En az altı vaka

Japonya: En az 20 vaka

Güney Kore: En az 15 vaka

Tayvan: En az 10 vaka

ABD: En az sekiz vaka

Vietnam: En az yedi vaka

Almanya: En az sekiz vaka

Sri Lanka: En az bir vaka

Kamboçya: En az bir vaka

Nepal: En az bir vaka

Kanada: En az dört vaka

Birleşik Arap Emirlikleri: En az dört vaka

Finlandiya: En az bir vaka

Filipinler: En az iki vaka, bu kişilerden biri öldü

Hindistan: En az bir vaka

İtalya: En az iki vaka

Birleşik Krallık: En az iki vaka

Rusya: En az iki vaka

İsveç: En az bir vaka

İspanya: En az bir vaka

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.