'Yeni Hükümet Erciş'e Küs'

'Yeni Hükümet Erciş'e Küs'

7.2 şiddetindeki deprem Wan'ı yerle bir etti. Ardında kaybolan binlerce hayat, kenti terk etmek zorunda kalmış yüz binler, viran olmuş bir şehir bıraktı.

MİRAZ ÇALLI YAZDI

Tüm Dünya Wan halkının acısını paylaşadursun AKP Hükümeti’nin vicdanında tık yoktu. Kısmi heyelanda dahi afet ilan eden AKP mahal 'Kürdistan' olunca oralı olmadı. Hatta evleri yıkılmış, hiçbir şeyleri kalmayan Wan halkının kışın ortasında imdadına yetişmeye çalışan ülkelere "Yardıma ihtiyacımız yok" dedi.

Deprem şiddetinin daha küçük gösterince her şey hallolacakmış sanan AKP'ye kalsa, depremi duyurmaya da gerek yoktu. Neyse ki özgür basın ve uluslararası medya gerçekleri tüm Dünyayla paylaştı.

Kuşkusuz depremden en çok etkilenen yerlerin başında Erciş geliyor. Gün gibi hafızalarımıza kazınan o deprem karelerinin çoğu yıkılmış Erciş'e ait. Depremin bir tufan gibi indiği şehirde taş üstünde taş kalmadı demek abartılı olmaz.

Erciş'e girdiğinizde zaten dikkatinizi ilk çeken de bu oluyor. Depremden bihaber birisi de gelse hemen şehrin bir felaketten çıktığını tahmin edebiliyor. "İyi ama depremin üzerinden 4 yıl geçti. Hiç mi toparlanma olmadı?" diyeceksiniz. Muhakkak bazıları da "Başbakan, pardon cumhurbaşkanı, Erdoğan'ın her fırsatta övdüğü TOKİ'ler neyinize yetmiyor" diyecek.

Hayır olmadı. Aksine Erciş Hükümetin bu 4 yıllık politikası nedeniyle daha da geriye gitti. Nasıl mı? Erciş depremin ardından kentsel dönüşüm adı altında TOKİ’ye kiralanmış durumda. Kimsenin bir çivi bile çakmadığı kentte kentsel dönüşüm namına yaprak bile kıpırdamıyor. Üç etapta bitirilmesi planlanan projeyle şehir merkezi TOKİ'ye, şehrin büyük bir kısmı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tasarrufuna bırakılmış durumda. Proje kapsamında 14 trilyona yakın para toplayan TOKİ hala kentsel dönüşüme başlamış değil. Başlasa İyi mi olacak, o da ayrı bir tartışma.

Kentin mimari dokusunun TOKİ'ye emanet edildiği projenin halka mal edilmemesi, ekoloji duyarlılığından yoksun olması salt rant eksenli düşünüldüğünün ispatı. Bu durumun Erciş halkını nasıl etkilediğini görmek için çarşıda iki esnafa uğramak yeterli. Kiraların astronomik rakamlara ulaştığı Erciş’te esnaf kan ağlıyor. Şimdilerde baharın gelmesiyle, Erciş nüfusu giderek azalıyor. İşsiz gençler Türkiye’nin batısındaki inşaatlarda çalışmak için ayrıldılar Erciş’ten. "Hiç mi iyi bir şey yapmadı bu hükümet.  Cumhurbaşkanı Erdoğan her fırsatta  övdüğü TOKİ'ler iyi  bir hizmet değil mi?" diyenler olacak. Evet binlerce Ercişli genç şu anda TOKİ dairelerinin ödenmesi gereken taksitlerinin parasını çıkarmak için inşaatlarda çalışıyor. Maliyeti 35-40 Bin olan daireleri 3 misline Erciş halkına satıp rant elde edenler, ticaret yapanlar bunu hizmetmiş gibi utanmadan miting alanlarında söylüyorlar.

Erciş halkının kültüründen uzak, sosyal yaşam alanı olarak düşünülmeyecek, yatakhane misali uyumak için kullanılan TOKİ'lerin taksidini Ercişlilerin nasıl ödeyeceği AKP'nin umurunda değil. Çünkü beyefendiler Erciş'e küsmüşler. Ercişli bir Kanaat önderi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a artık kentsel dönüşümle ilgili adım atılmasını rica ettiği ve Erciş halkının mağdur olduğunu söylediği konuşmasında Erdoğan'ın cevabı şu oluyor.

"Yeni Hükümet Erciş'e Küs"

Daha önce halk Erciş vilayet olsun dediğinde ‘Hakkari il oldu da, ne oldu?’ diyenlerin Erciş’e küsmesi normal değil mi? Halkın beklentilerine cevap olamayan, ayakkabı kutularında para biriktirmekten Erciş'e zaman ayıramayan AKP hükümeti Erciş'e küsmüş...

Deprem gibi bir felaketi bile rant aracına dönüştümeye çalışan sultanların hükmü günden güne bitiyor. Halkına küsen, onu cezalandıran, hakkını hukukunu çiğneyen zalimlere bir cevap olacak 7 HAZİRAN. Geçen dönem muhteşem proje vaad edip seçilip Ankara’ya gidince Erdiş’i unutanlar bugün çıkmış seçilirlerse Erciş’te kentsel dönüşüm başlatacaklarının müjdesini veriyorlar utanmadan. Yetimin hakkını trilyonluk saat yapıp koluna takan sultanlar isteseydi eğer, sarayın parasıyla kaç tane Erciş yeniden inşa edilebilirdi?  

"Saray oldu Bitti" diyor Sultan Erdoğan. Saray bitti ama Erciş'te hala bir çivi bile çakılamıyor...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.