Yeni ekonomi paketi meclise sunuldu

Yeni ekonomi paketi meclise sunuldu

AK Parti, 32 maddelik ekonomi paketini Meclis Başkanlığı'na sundu.

Merkez Bankası (MB) Başkanı Murat Çetinkaya’nın, ‘yedek akçe’nin Hazine’ye devredilmesine direndiği için görevden alındığı belirtilirken, AK Parti 32 maddelik ekonomi paketini bugün Meclis Başkanlığı’na sundu. Paket, Merkez Bankası’nın yedek akçesinin yüzde 10’a dürüşülmesini öngörüyor. Merkez Bankası halen kârının yüzde 20’sini yedek akçe olarak ayırıyor.

Yedek akçe, MB’nin kanun gereği olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere kenara ayırdığı rezervler anlamına geliyor. Merkez Bankası’nın kârı üzerinden olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere kenara ayrılan yedek akçeler, Merkez Bankası’nın bilanço verilerine göre 2018 yılı sonunda 27,6 milyar lira seviyesindeydi. Şu anda MB’de yaklaşık 40 milyar TL’nin yedek akçe olarak rezervlerde olduğu biliniyor ve bu para, Hazine’ye aktarılmak isteniyor. Uzmanlar, yedek akçenin Hazine’ye aktarılmasının karşılıksız para basmaktan farkı olmayacağını ve bu durumun ekonomiye büyük zarar vereceğini söylüyor.

Öte yandan Meclis’e sundukları yasa teklifiyle ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Başkanvekili Mehmet Muş, şu bilgileri verdi:

VARLIK BARIŞI UZATILIYOR: Varlık Barışı’nın süresinin 6 ay daha uzatılmasını (31 Aralık 2019) teklif ediyoruz. Yine aynı şekilde basit  şekilde vergilendirilen esnaflarımız var, müracaat etmeleri halinde gider kısmına bakılmaksızın gelirin belirli oranda vergi vermesinin önünü açıyoruz.

YEDEK AKÇE DÜZENLEMESİ: Teklifte Merkez Bankası yedek akçesinin yüzde 10 olarak ayrılması da yer alıyor. Merkez Bankası’nın kanununda değişikliğe gidiyoruz. Yedek akçe olarak ayrılan oranları Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getiriyoruz. Yüzde 10 olarak yedek akçenin ayrılmasını teklif ediyoruz. Merkez Bankası Başkanı’nın görev değişikliği kanuna uygun.

YURTDIŞI ÇIKIŞ HARCI 50 TL OLUYOR: Yurt dışına çıkış harcının 15 TL’den 50’ye çıkarılmasını teklif ettik.

ŞİRKETLER BORÇ YAPILANDIRMASI: Mali sistemde bulunan firmaların borçlarının yapılandırılması için düzenleme getiriyoruz. İstanbul Yaklaşımı benzeri bir sistem. 2 yıllık sürede şirketler müracaat etmesi halinde belli başlı teşvikler olacak ve borçlar yapılandırılacaktır.

KLONLANMIŞ TELEFONLAR: Klonlanmış telefonların, 4 ay içerisinde kullanıma kapatılacak. Bunların sisteme dahil olabilmesi için, vatandaşlar 1 yıl içerisinde müracaat edip 250 lira yatırmaları halinde entegre edilecektir.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.