Yedi yıl sonra Şam'ı ziyaret eden ilk Arap lider

Yedi yıl sonra Şam'ı ziyaret eden ilk Arap lider

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan el Beşir, Suriye'nin başkenti Şam'ı ziyaret etti. Beşir, iç savaşın başından Suriye'ye giden ilk lider oldu.

Yedi yıldır devam eden iç savaşta Arap dünyasının büyük çoğunluğu tarafından tecrit edilen Suriye, dün dikkat çekici bir ziyarete ev sahipliği yaptı.

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan el Beşir, Suriye’nin başkenti Şam’ı ziyaret etti. Şam Havalimanı’nda bizzat Devlet Başkanı Beşar Esad tarafından karşılanan Beşir, iç savaşın başından bu yana Suriye’yi ziyaret eden ilk bölge lideri oldu.

İki lider karşılama töreninin ardından başkanlık sarayına geçti. Suriye devlet ajansı SANA’nın haberine göre Esad ve Beşir bölgedeki ve Suriye’deki gelişmeleri ele aldı. Esad görüşmede ‘Suriye’nin Arap kimliğine bağlı olduğunu’ vurgulayıp, Suudi Arabistan gibi bazı ülkeleri silahlı isyanı desteklemekle suçladı.

Devlet ajansının aktardığına göre, el Beşir ise Suriye’yi  bir direniş ülkesi olarak niteledi; Şam yönetiminin güç kaybetmesinin ‘Arap davalarının zayıflaması’ anlamına geleceğini belirtti.

Suriye yönetimi, iç savaşın ilk günlerinde Arap dünyası tarafından dışlanmış, Arap Birliği üyeliği Kasım 2011’de askıya alınmıştı. Son aylarda Suriye ordusu ülkenin büyük çoğunluğunda kontrolü  yeniden sağlarken, Arap dünyasında da Şam’la ilişkileri normalleştirme çağrıları yükselir oldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün, ‘demokratik ve güvenilir seçimleri kazanması halinde’ Türkiye’nin Esad’la birlikte çalışabileceğini söylemişti.

Diğer yandan, Sudan’da soykırımla suçlanan ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması istenen El Beşir’in kendisi de tecrit edilmiş bir lider. El Beşir’in yakın temas içinde olduğu az sayıda liderden biri ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan. Beşir’in Ankara ziyareti, uluslararası toplumun tepkisini çekmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.