Yavaş: Israr sürerse Cumhurbaşkanı ile görüşeceğim

Yavaş: Israr sürerse Cumhurbaşkanı ile görüşeceğim

Yavaş, belediye şirketlerine atama yetkisinin başkandan alınmasına dönük bir kanun değişikliği yapılmak istenirse yaşanabilecek sıkıntıları anlatmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan randevu talep edeceğini söyledi.

Yerel seçimlerin ardından el değiştiren belediyelerde yeni yönetimlerin ilk karşılaştığı sorun belediye şirketlerine atama yetkisi oldu. Bakanlık genelgesiyle başkanın yetkisini iktidarın çoğunlukta olduğu belediye meclisine alma girişimi şimdilik mahkemeden döndü ama bu kez kanun değişikliği gündemde. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bu konuda çok ısrarcı olunursa Cumhurbaşkanından randevu isteyeceğini söyledi.

25 yıl Refah, Fazilet ve AK Parti tarafından yönetilen Ankara’yı 31 Mart seçimlerinde CHP-İYİ Parti ittifakı ile kazanan Mansur Yavaş, görevde yaklaşık 3 ayı geride bıraktı. Rakibine 3 puan fark atarak koltuğa oturan Yavaş’ı makamında aralarında Gazete DuvaR’ın da bulunduğu bir grup gazeteci ile ziyaret etti.

Ankara’yı 23.5 yıl yöneten Melih Gökçek döneminde kaldırılan Hitit Güneş Kursu ambleminin yer aldığı panonun bulunduğu toplantı salonunda bizi kabul eden Yavaş’a “hayırlı olsun” dileğinde bulunduk, yeni dönemde başarılar diledik.

3-4 BİN RANDEVU TALEBİ

Göreve her yeni gelen yönetici gibi ilk günlerini tebrik ziyaretleri ile geçirmek zorunda olan Yavaş bu durumdan kısa sürede kurtulacak gibi de görünmüyor. 3 ayda binin üzerinde ziyaretçiyi kabul eden Yavaş’ın randevu defterinde öğrendiğimize göre daha 3-4 bin kadar ziyaret talebi var. Tebrik ziyaretlerinin yanış sıra birçok görüşmede sürekli iş talebi ile karşılaşan Yavaş’ın neredeyse 10 bini bulduğu söylenen bu talepleri nasıl karşılayacağı da merak konusu. Belediyede iş talebinin karşılanmasının mümkün olmadığını söyleyen Yavaş, “İstihdam arttırıcı projeleri bir an önce hayata geçirmemiz gerek” dedi.

DAVUL BAŞKASININ, TOKMAK BAŞKASININ ELİNDE…

Yavaş’a göreve geldiği günden bu yana yaşanan belediye şirketlerine atama yetkisiyle ile ilgili tartışmayı sorduk. İlk olarak Belediye Meclisi’nde Yavaş’ın şirketlere yönetici atama yetkisi elinden alınmak istenmiş, Yavaş bu yöndeki önergeyi “Yetki benim” diyerek işleme koymamıştı. Daha sonra Yavaş’ın yetkisi Bakanlık genelgesi ile Belediye Meclisi’ne alınmak istendi. Bu girişim de mahkemeden döndü. Belediye şirketlerinin yönetiminin Belediye Meclisi’ne verilmesine dönük çabayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Davul başkasının tokmak başkasının elinde olmaz” sözlerine gönderme yaparak değerlendiren Yavaş, bu konuda ısrarın kriz yaratacağını anlattı.

Belediye şirketlerinin yaptığı hizmetlerin ödemesinin başkanda olduğuna dikkat çeken Yavaş, atamayı başkan yaptığında sorumluluğu da üstlendiğine dikkat çekti. Yavaş, diğer durumda ise bir aksaklık yaşandığında ödeme yapılmayacağını bunun da hem hizmeti hem de şirket çalışanlarını olumsuz etkileyip Ankaralıları mağdur edeceğini söyledi.

ISRAR OLURSA RANDEVU İSTEYECEĞİM

Belediye şirketlerine atama ile ilgili bir kanun değişikliği hazırlığına dikkat çeken Yavaş, durumu daha içinden çıkılmaz hale getireceğini söylediği böyle bir adıma tepkili. Bunun yanlışını anlatmak gerektiğini söyleyen Yavaş, bu yönde atılacak adımın iktidar belediyelerini de olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.

Yavaş’a Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı uğurlama veya karşılamalar sırasında bu konuyu gündeme getirip getirmediğini sorduk. Yavaş, “Şirketlerle ilgili ısrarları devam ederse mutlaka görüşeceğim. Bugüne kadar tek bir işçi çıkarmadık. Hatta yönetimi bizde olan bazı şirketlerde eski yöneticilerin devamını sağladık. Belki başka bir şey anlatıyorlar. Hesap devralınca harcamalara bakmamız normal. Sıkıntılı durumlar da var. Buna karşı çıkanların bir kısmı açıklarının ortaya çıkmasını istemiyor olabilir. Bunları anlatmak gerek. İstiyoruz ki konuşarak yapalım her şeyi. Eğer kanun değişikliğinde ısrarcı olurlarsa Cumhurbaşkanından randevu isteyeceğim. Verir ya da vermez…”

Yavaş, yaşanan yetki tartışmasını iktidarın empati yapmamasına bağlıyor. Birdenbire böyle bir seçim kaybının şaşkınlık yarattığını söyleyen Yavaş yine de umutlu. Yenilenen İstanbul seçiminden iktidarın ders çıkaracağına inanan Yavaş, “Mutlaka bunun iç muhasebesi yapılacaktır” dedi.

İSTANBUL’DA FARK BEKLİYORDUM

Yavaş’a İstanbul seçim sonucunu nasıl değerlendirdiğini de sorduk. Fark beklediğini ama 9 puanı tahmin etmediğini söyleyen Yavaş, “Seçim öncesi herkese fark olacağını söyledim. Hatta “rehavet yaratır, söyleme” diyenler oldu. Fark bekliyordum çünkü bu halk haksızlığa dayanamaz. Oy kullanmayanları sandığa götürmeye çalıştılar ama AK Partili olup vicdanlı olan birçok insan bunu içine sindirmedi, ya oy kullanmaya gitmedi ya da İmamoğlu’na oy verdi. Seçim öncesi karşılaştığım bir AK Partili de “4 puan fark var, kaybediyoruz” demişti” dedi.

GENEL SEKRETER ARAYIŞI SÜRÜYOR

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş atamalar konusunda da sıkıntı yaşıyor. İçişleri Bakanlığından talep ettikleri ilk Genel Sekreter önerisi hayata geçmeyen Yavaş arayışlarını sürdürdüklerini söyledi.

İLK YURT DIŞI GEZİSİ RUSYA’YA

Yavaş’a yurt dışı davetleri de gelmeye başladı. Yavaş, ilk yurt dışı seyahatini Dünya Belediyeler Birliği toplantısına katılmak için Moskova’ya yapacak. Yavaş’ın iki gün sürecek Birlik toplantısında iki konuşma yapması

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.