Yasa onaylandı: Türkiye'ye F-35 engeli Trump'ın masasında

Yasa onaylandı: Türkiye'ye F-35 engeli Trump'ın masasında

ABD'de, Türkiye'ye F-35 teslimatına şerh konulan 2019 bütçe tasarısı Temsilciler Meclisi'nin ardından Senato'da da kabul edildi. Tasarı şimdi imza için Başkan Donald Trump'a gönderilecek.

Washington’ın Pastör Brunson krizi nedeniyle Türkiye’nin bakanlarına ilk kez yaptırım kararı almasının ardından, S-400 krizi de kapıda görünüyor.

Amerikan Senatosu, Türkiye’ye F-35 yeni nesil savaş uçağı teslimatının geçici olarak durdurulması şerhinin düşüldüğü 2019 savunma harcamaları yasa tasarısını onayladı.

Tasarı geçen hafta da Kongre’nin diğer kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde kabul edildiği için şimdi imzalanmak üzere ABD Başkanı Donald Trump’ın masasına gidecek.

NE İSTENİYOR?

ABD’nin 716 milyar dolarlık 2019 yılı bütçesinde, Türkiye’yi çok yakından ilgilendiren bir şerh var. Kongre’nin iki kanadı, Türkiye’ye F-35’lerin teslimatının geçici olarak durdurulması talebinde uzlaşmıştı. Uzlaşma metnine göre, ABD Savunma Bakanlığı’nın Türkiye-ABD ilişkilerinin durumuna yönelik bir raporu Kongre’ye sunması istenmişti.

Bu raporda Pentagon’un, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının askeri ilişkilere etkisi ve F-35 yeni nesil savaş uçağı programından çıkarılmasının ABD sanayisi için yaratacağı sonuçların değerlendirilmesi bekleniyordu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.