Yabancı yatırımcılardan Çetinkaya yorumu: Piyasalar sorgulayacak

Yabancı yatırımcılardan Çetinkaya yorumu: Piyasalar sorgulayacak

Bloomberg sitesi, Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasının yabancı yatırımcılar tarafından nasıl karşılandığını araştırdı. Bir dizi uzman, kararın Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın güvenilirliğine zarar verdiğini söyledi.

Murat Çetinkaya’nın dün ani bir kararla Merkez Bankası başkanlığı görevinden alınması yabancı yatırımcılar tarafından ‘kötümserlikle’ karşılanmış görünüyor.

Bloomberg sitesine konuşan bir dizi yatırım uzmanı, Çetinkaya sonrası dönemde beklenen faiz indirimi konusunda uyarıda bulundu.

‘TL’NİN DEĞERİ DÜŞEBİLİR’

ABD merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Medley Global Advisors’ın analistlerinden Nigel Rendell, görevden alma kararının ‘Türk varlıkları için kötü bir haber’ olduğu yorumu yaptı. “Erdoğan bir kez da en iyisini kendisinin bildiğini düşündüğü için müdahale ediyor ama bilmiyor” diyen Rendell, “Tam da enflasyonun düşmeye başladığı bir sırada, [bu karar] Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın güvenilirliğinin altını daha da oyuyor. TL satışının artma ihtimali, yakın vadede herhangi bir faiz indirimi hakkında soru işareti yaratıyor. TL’nin değerİ düşebilir” ifadelerini kullandı.

‘TÜRK BANKALARI ZORLANABİLİR’

Yatırım bankası TD Securities’de Gelişmekte Olan Piyasalar Strateji Direktörü Cristian Maggio ise “Pazartesi günü TL açısından negatif bir tepki göreceğimiz neredeyse kesin” dedi. Çetinkaya’nın görevden alınmasının faizleri düşürme amaçlı bir adım olduğu yorumu yapan Maggio, yatırımcıların TL’den kaçması açısından ‘geçen ağustostaki gibi bir panik yaşanması halinde’, bankaların bu durumdan etkilenebileceğini söyledi. Maggio, Türk bankalarının, özellikle de kamu bankalarının zorlanabileceği öngörüsünde bulundu.

‘GÜVENİLİRLİK SORUNU YAŞANIYOR’

Hollanda bankası Rabobank’tan stratejist Piotr Matys ise “Çetinkaya’yı aniden görevden alarak Erdoğan, para politikalarını kimin yönettiğini herkese hatırlattı. Bu karar, Merkez Bankası’nın güvenilirliğine zarar verecektir” dedi. Bu kararın ardından faiz değişikliklerinin beklenenden daha hızlı yapılabileceğini söyleyen Matys, “Herhangi bir olumlu yanı varsa o da, yatırımcıların olası sonuçları hafta sonu boyunca sakince değerlendirebilecek olmaları” diye konuştu.

‘TEHLİKELİ BİR EMSAL’

Japonya merkezli Nomura International’dan ekonomist İnan Demir ise Çetinkaya’nın yerine getirilen eski yardımcısı Murat Uysal’ın bu göreve hazırlıklı olduğunu söylese de, “Fakat Çetinkaya’nın görevden kolaylıkla alınması tehlikeli bir emsal teşkil ediyor; bu durumun para politikaları yönetiminde bir etkisi olacaktır” diye konuştu.

‘TL’YE İSTİKRARI, ÇETİNKAYA’NIN POLİTİKALARI GETİRDİ’

Londra’daki Bluebay Yatırım Danışmanlığı şirketinden Timothy Ash  bir fırsatın kaçırıldığı yorumunu yaptı. Ash, “Bu, Merkez Bankası’nı gerçek bir para politikası ağırbaşlılığına sahip olan, dışarıdan bir isimle yenileme fırsatıydı ve bu fırsat kaçırıldı” dedi. “Çetinkaya nihayetinde faiz oranlarını yeterince hızlı düşürmediği için kovuldu – ironik biçimde, son dönemde Türk Lirası’nın sağladığı istikrar, Çetinkaya’nın geçen eylülden bu yana yapılan hataları kabul etmesi sayesinde sağlanmıştı” dedi.

‘PİYASALAR KARARI SORGULAYACAK’

Bloomberg’ün Dubai merkezli Ortadoğu baş analisti Ziad Daoud, kararın geri tepebileceğini savundu. Daoud, “Eğer Erdoğan’ın amacı faiz oranlarını düşürmekse, Merkez Bankası başkanını değiştirme kararı geri tepebilir” karanlık bir tablo çizdi: “Ekonomik koşullar, bu ayın ilerleyen dönemlerinde bir faiz artımına göre düzenlenmişti. Enflasyon düşüyor, büyüme zayıf, TL istikrar kazanıyor, Fed’den beklenen kesintiler, küresel ortamın destekleyici olduğu anlamına geliyor. Şimdi ek bir güvenilirlik kısıtlaması geldi; finansal piyasalar herhangi bir faiz düşüşünün motivasyonunu ve büyüklüğünü sorgulayacaktır.

‘GEÇEN YILIN BİR BENZERİ YAŞANABİLİR’

Yatırımcılar, bu kararın ekonomik verilere dayanarak mı yoksa hükümetten gelen baskı ile mi alındığını sorgulayacaktır. Karar, Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu mevcut jeopolitik risklere yeni bir ekonomik bilinmeyen ekliyor. Rus yapımı S-400 füze sistemlerinin teslimatı ABD ile ilişkileri gerdi ve yaptırımlara yol açabilir. Bu da geçen yılın bir tekrarına yol açabilir; Amerikan yaptırımları ile Merkez Bankası’nın inandırıcı olmamasını bileşimi, TL’yi serbest düşüşe geçirmişti.”

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.