Washington Post: ABD, Esad'a karşı Arap ülkelerini tehdit ediyor

Washington Post: ABD, Esad'a karşı Arap ülkelerini tehdit ediyor

Washington Post: Arap dünyasının Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la normalleşme süreci, ABD'nin baskısı nedeniyle askıya alındı.

Suriye yönetiminin Arap Birliği’ne dönüşü ve Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Arap ülkeleriyle ilişkilerinin normalleşmesi yönündeki girişimlerin ABD’nin baskısıyla askıya alındığı öne sürüldü. Washington Post gazetesinin haberine göre, Donald Trump yönetiminin Arap müttefiklerine İran’ın Suriye’deki nüfuzunu kullanarak baskı yapıyor.

‘YAPTIRIM UYARISI YAPILDI’

Suudi Arabistan’a yakınlığıyla tanınan Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in Aralık 2018’de Şam’ı ziyaret etmesi, Birleşik Arap Emirlikleri ile Bahreyn’in de Şam büyükelçiliklerini açması, Suriye yönetiminin Arap Birliği’ne dönüş adımları olarak yorumlanmıştı. Ancak Washington Post’un haberine göre, Trump yönetimi müttefiklerini böyle bir adım atmamaları konusunda ‘uyardı’ ve mevcut koşullarda Suriye’nin yeniden inşasına katılmaları halinde, Esad yönetimine karşı yürürlükte olan yaptırımların normalleşme adımı atacak ülkelere karşı da işleyeceği tehdidinde bulundu.

RUSYA TERS YÖNDE BASKI YAPIYOR

Haberde ABD’nin bu baskı ile Suriye yönetimini uzun vadede İran’dan uzaklaştırmayı hedeflediği, Rusya’nın ise Arap ülkelerine tam ters yönde baskı yaparak ‘Esad’la yeniden temas kurmanın İran nüfuzunu azaltacağı’ tezini savunduğu belirtildi.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Enver Gargaş ise Washington Post’a demecinde “Şam’da sıfır Arap nüfuzu var. 2011’de bütün köprüleri yakmış olmamız, Türkiye ve İran gibi bölgesel oyuncuların ana belirleyiciler olmasının önünü açtı. Ve bir anda Arapların sıfır söz hakkı oldu” ifadelerini kullandı.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.