Venezuela'da enflasyon yüzde 1 milyona çıkabilir

Venezuela'da enflasyon yüzde 1 milyona çıkabilir

IMF raporuna göre, Venezuela'daki enflasyon oranı yıl sonunda yüzde 1 milyona yükselebilir. IMF analiz uzmanı Alejandro Werner, Venezuela'nın modern iktisat tarihinin en ağır krizini yaşadığını belirtti.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Venezuela’da enflasyon oranının yıl sonuna kadar yüzde 1 milyona çıkabileceği tahmininde bulundu.

IMF’in Latin Amerika ülkeleriyle ilgili tahmin raporunda, “Venezuela’daki gelişmenin 1923 yılında Weimar Cumhuriyeti Almanya’sında kaydedilen fiyat erozyonuyla kıyaslanabileceği” belirtildi.

‘VENEZUELA EKONOMİSİ YÜZDE 18 DARALACAK’

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Venezuela’da 2018 sonlarında enflasyonun yüzde 13 bini bulacağı tahmin ediliyor. IMF analiz uzmanı Alejandro Werner, Venezuela’nın modern iktisat tarihinin en ağır krizini yaşadığını söyledi.

IMF raporunda, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro yönetiminin bütçe açığını para arzını artırma yoluyla kapatmaya çalışmasının enflasyonu körüklediği belirtiliyor.

Werner, Venezuela’nın yurt içi hasılasının bu yıl yüzde 18 oranında daralacağını tahmin ettiklerini dile getirdi. Nisan ayı tahmin raporunda daralmanın yüzde 15 dolayında olacağı belirtilmekteydi. Werner, milli gelirdeki düşüşün nedenleri arasında, dünyanın en büyük rezervlerinin bulunduğu Venezuela’nın daha az petrol üretmesinin de bulunduğunu ifade etti.

‘WEİMAR CUMHURİYETİ’Nİ HATIRLATTI’

Alejandro Werner, Venezuela’daki ekonomik durumun Almanya’daki aşırı enflasyon yıllarını akla getirdiğini belirtti. 1914-1918 yılları arasındaki Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Almanya’da Weimar Cumhuriyeti dönemi başlamış ve hükümet savaş neticesinde ortaya çıkan borçları banknot arzını şişirerek ödeme yolunu seçmişti.

Savaş sona erdiğinde Almanya’nın borçları 150 milyar Mark’ı bulmaktaydı. Hükümet mali disipline ağırlık vermek yerine para arzını arttırmış ve kısa zamanda bir litre sütün fiyatı 26 milyara, somun ekmeğin fiyatı ise 105 milyar Mark’a çıkmıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.