Venezuela, ABD ile diplomatik ilişkileri kesti

Venezuela, ABD ile diplomatik ilişkileri kesti

Maduro, gelişmeler üzerine ABD'yle tüm diplomatik ilişkileri kestiklerini ve diplomatların ülkeyi 72 saat içinde terk etmelerini istedi. ABD Dışişleri'nden "Maduro ilişkileri kesme yetkisine sahip değil" açıklaması geldi.

Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, devlet başkanlığı yemini ederek ülkenin “geçici devlet başkanlığı” görevini üstlendiğini açıklandı. Bunun ardından ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu ülkenin “geçici devlet başkanı” olarak tanıdığını duyurdu.

Trump’ın bu hamlesine karşı Venezuela Devlet Başkanı Maduro, ABD ile tüm diplomatik ilişkileri kestiklerini ve ABD’li diplomatların ülkeyi 72 saat içinde terk etmelerini istedi. Ayrıca Maduro, halka yaptığı konuşmada, “Türkiye Cumhurbaşkanı beni aradı. Türkiye halkı Venezuela halkının yanındadır. Bugün tarihi bir gün.” açıklamasında bulundu.

Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, ülkede düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde kendisini “geçici devlet başkanı” ilan etti.

Guaidio, ülkenin başkenti Caracas’taki hükümet karşıtı gösterilerde destekçilerine yaptığı konuşmada, “Yönetimin gasp edilmesine son vermek, geçici hükümeti kurmak ve özgür seçimler düzenlemek için resmi olarak Venezuela’dan sorumlu devlet başkanlığı görevini üstlenmeye yemin ediyorum” dedi.

Halka kendisini destekleme çağrısı yapan Guaido, “Biliyoruz ki bu tek kişilik bir iş değil ve sonuçları olacak. Bu büyük ulusal güç ve umut hareketinin önüne geçilmesine izin vermeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Guaido, hükümet karşıtı gösterilerin devam edeceğine dikkati çekerek, “Yorulacak mıyız? Hayır. Demokrasiye, özgürlüğe, tekrar suya, doğal gaza ulaşıncaya kadar ekmek her Venezuelalının masasına ulaşana kadar direneceğiz.” diye konuştu.

MADURO 72 SAAT VERDİ!

Buna karşılık Venezuela Devlet Başkanı Maduro, ABD ile tüm diplomatik ilişkileri kestiklerini ve ABD’li diplomatların ülkeyi 72 saat içinde terk etmelerini istedi.

Venezuela Savunma Bakanı Padirno da geçici başkanı tanımadıklarını açıkladı. Maduro, orduya seslenerek “disiplin ve birliğinizi bozmayın” dedi. Padrino, “Askerlerimiz karanlık menfaatlerin gölgesinde dayatılan, yasalara aykırı şekilde kendinden menkul bir devlet başkanını kabul etmemektedir. Silahlı Kuvvetler anayasayı savunmaktadır ve ulusal egemenliğin garantörüdür” ifadelerini kullandı.

Maduro, “Tarihsel bir savaştan geçiyoruz, bu yüzden hiçbirimiz gardını indirmemeli. Cumhuriyetin, anayurdun varlığını savunuyoruz. Ve başında bulunduğum hükümet bunu her ne pahasına olursa olsun savunacaktır,” diye konuştu.

Maduro olayların medyada yansıtılan farklı olduğunu şu sözlerle savundu: “Bugün medyada zalimce bir sessizlik olduğunu gördük. Burjuva medyası için siz, mücadele eden halk adeta yoksunuz. Uluslararası medya bir kez daha Venezuela halkına sansür uyguluyor. Burada Bolivarcı bir halkın iktidarda olduğunu dünyaya göstermiyor.”

POMPEO: ESKİ BAŞKAN MADURO

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise bu açıklamaya cevaben, “ABD, Venezuela ile diplomatik ilişkilerini sürdürüyor ve Venezuela ile ilişkilerimizi Venezuela’da kalma misyonumuzu, davet eden geçici Başkan Guaido hükümeti aracılığıyla yürütecek” dedi.

Pompeo, “ABD, Maduro rejimini Venezuela hükümeti olarak tanımıyor. Dolayısıyla ABD, eski başkan Nicolas Maduro’nun diplomatik ilişkileri bozmak için yasal yetkiye sahip olduğunu düşünmüyor,” diye konuştu.

MUHALEFETTEN ASKERE ÇAĞRI

Euronews’a konuşan muhalefet partisi Voluntad Popular’ın lideri Manuel Bolivar, “Hükümet karşıtı yürüyüşün amacı askeri güçleri anayasa ve demokrasiyi desteklemesine ikna etmektir.” dedi. Bolivar ayrıca, “Maduro hükümetinin elinde kalan tek güç, kendisinden ayrılmaya başlayan askeri güç ve silahlardır” diye konuştu.

Kuzey Carolina Üniversitesi’nde Venezuela uzmanı olan Tim Gill ise “Muhalefet eskisinden daha fazla şekilde orduya ve askerin desteğine yakınlaşmaya başladı” dedi.

DESTEK AÇIKLAMALARI

Trump’ın geçici hükümeti tanıma çağrısı yanıtsız kalmadı. Beyaz Saray’ın açıklamasından kısa bir süre sonra, Kanada, Brezilya, Paraguay, Peru, Şili, Kosta Rika ve Arjantin Guaido’nun geçici devlet başkanlığını tanıdıklarını ilan etti.

Kuzey ve Güney Amerika’daki 35 ülkenin üyesi olduğu Amerika Devletleri Örgütü (OAS) de ABD’nin kararı sonrası Guaido’yu tanıdığını ilan etti.

Ancak OAS üyeleri arasında tüm üyeler aynı görüşe sahip değil. Meksika OAS kararına katılmadığını ve Guaido’yu Venezuela’nın devlet başkanı olarak tanımadığını açıkladı. Bolivya lideri Evo Morales de Twitter üzerinden bir açıklama yaparak Maduro’ya destek verdiğini belirtti.

Venezuela 2017 yılında OAS’tan çekileceğini açıklamıştı. İki yıl sürmesi beklenen çekilme süreci ise Çarşamba günkü gelişmeler sonrası askıya alındı.

MADURO: ERDOĞAN BENİ ARADI

Öte yandan Maduro halka yaptığı konuşmada, “Türkiye Cumhurbaşkanı beni aradı. Türkiye halkı Venezuela halkının yanındadır. Bugün tarihi bir gün” açıklamasında bulundu.

Kentin Cotiza semtinde gerçekleşen olay sonrası bölgeye operasyon düzenlenmiş ve isyancı 27 asker teslim olmuştu.

Venezuela’nın başkenti Caracas’ta, Devlet Başkanı Nicolas Maduro destekçilerinin düzenlediği gösteriler devam ediyor. (DHA/Reuters)

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.