Vanlı kadınlar şiddete karşı yürüdü

Vanlı kadınlar şiddete karşı yürüdü

KJA Van bileşenleri, kadına yönelik şiddete karşı "Deng bidin jiyane xwe" sloganı ile başlattıkları kampanya kapsamında kentte Kadın Yürüyüşü gerçekleştirdi.

VAN - Kongreya Jinan Azad (KJA) Van bileşenleri, kadına yönelik şiddete karşı "Kadın yaşamı örgütlüyor, ahlaki politik toplumu inşa ediyor" ve "Deng bidin jiyane xwe" sloganı ile 1 Nisan'da başlatılan kampanya kapsamında Faqiye Teyran Park'ından Kadın Parkı'na gerçekleştirdikleri yürüyüş ile taleplerini dile getirdi. HDP ve DBP il ve ilçe eş başkanları, Van Büyükşehir ve ilçe belediyeleri eş başkanları, Rojin Kadın Yaşam Merkezi çalışanları, HDP Van Milletvekili adaylarının da yer aldığı kadın yürüyüşüne erkekler de destek verdi.

i-1-671.jpg

Yürüyüşlerinde "Zeynep Celaliyan'a özgürlük", "Kadın kırımına son" ve "Yaşamına ses ver" dövizlerinin asıldığı siyah pankart açan kadınlar, Paris'te katledilen üç Kürt kadın siyasetçinin yanı sıra Kobanê sınırında askerler tarafından katledilen Kader Ortakaya, Kobanê'de yaşamını yitiren MLKP savaşçısı Sibel Bulut, DAİŞ çetelerine karşı fedai eylem gerçekleştiren Arin Mirkan ve Mersin'de vahşice katledilen Özgecan Aslan'ın fotoğraflarının yer aldığı lolipoplar da taşıdı. 

"Jin jiyan azadî", "Kadına uzanan eller kırılsın" ve "Jin jiyane, jiyanê nekuje" sloganları atarak yürüyen kadınların önü bir süre sonra Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan HDP İl Örgütü binasının önünden geçmek isteyince burada konumlandırılan çevik kuvvet polislerinin engeli ile karşılaştı. Bu engelleme üzerine kadınlar uzun süre polislerle tartıştı.

Yapılan görüşmelerin ardından kadınlar, yürüyüşe izin vermeyen polislerin tutumunu zılgıtlar ve sloganlar ile protesto etti. Ardından Kadın Parkı'na doğru yürüyüşlerine devam eden kadınları, polisler de arkadan takip etti. Kadın Park'ında varan kadınlar, burada basın açıklamasında bulundu.

'Toplumsal hezeyanlar kaçınılmazdır'

Açıklamayı okuyan Kadın Yaşam Merkezi Sosyologu Alev Çelik, sistemin kadınları yok etmeye dönük sindirme gayreti içinde olduğunu belirterek, "Kadın temelli oluşturulan geriye atma, güç kırma algısı ilk olarak kadının mücadele anlayışını doğurmuş ve insanlık değerini an ve an yitiren toplumların haklı savaşına meşale olmuştur" dedi. 

'Yeni dünya modelinde kaçınılmaz güç kadındır'

Çelik, Rosa Luxemburg, Clara Zetkin, ve Mirabel Kardeşler'in evrelerle dünyaya kazandırdığı hakikatin, Kürdistan'ın haklı davasında Beritan, Zilan, Sakine, Leyla, Fidan ve Arinlerde vücut bulduğunu da söyledi. Bu 40 yıllık mücadele içersinde yeni bir dünya modelinin yaratıldığını vurgulayan Çelik, "Artık dönüşümün kaçınılmaz olduğu bu yenidünya modelinde kurtarıcı güç kadın olmuştur. Yeni inşa sürecinde, Kürdistan'da kadın perspektifi bu durumu barındıran niteliktedir" diye konuştu. 

'Mücadeleyi yükselteceğiz'

1 Nisan'da "Deng bidin jiyane xwe" sloganı ile başlattıkları kampanyaya da değinen Çelik, "Yaşama ses ver sloganıyla örmek istediğimiz sistemimizi, 'Kadınlar yaşamı örgütlüyor ahlaki politik toplumu inşa ediyor' şiarı ile başlattık. Bu kampanya çerçevesinde kentin kadına yönelik şiddet başlıklarının fizibilitesi sonucunda bu şiddet biçimlerinin ortadan kalkmasına dönük mücadeleyi yükselteceğimizi belirtiyoruz" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.