Van'da yeni bir kadın derneği: STAR

Van'da yeni bir kadın derneği: STAR

Van’da kadın aktivistler STAR Kadın Derneği'nin kuruluşunu ilan etti. Dernek Başkanı Serap Güvenç, şiddete uğrayan kadınların resmi başvuru yapmaktan korktuklarını gözlediklerini söyledi.

Uzun süredir bir grup kadın aktivist tarafından kuruluş çalışmaları yürütülen STAR Kadın Derneği’nin açılış töreni gerçekleştirildi.  Perihanoğlu AVM’de bulunan bürodaki basın toplantısında konuşan Dernek Başkanı Serap Güvenç, sokağa çıkma kısıtlamaları ile birlikte ev içi şiddetin daha da arttığını belirtti.

Güvenç, bu süreçte kadınların ve çocukların uğradığı şiddeti duyurma ve başvurma mekanizmalarına ulaşmalarında ciddi sıkıntılarla karşılaşıldığını ifade ederek şöyle konuştu:

RESMİ BAŞVURU KAYGISI

“Kadın sığınma evlerine, pandemi döneminde genel olarak kabul edilmeme durumu yaşanmıştır. Bazı bölgelerde polis başvuru almamakta ve adliyelere yönlendirilmemektedir. Adliyeler ise saat 13.00 ile 15.00 arası çalışma yürüttüklerinden dolayı çözüm olma noktasında eksiklikler yaşanmaktadır. Adli makamlarda çözüm bulamayacaklarını düşündükleri için, bizlere gelen başvurularda özellikle psikolojik destek almak istediklerini belirtiyorlar. Yine çoğu kadın resmi başvuru yapma konusunda ciddi korku ve kaygı taşıdıklarını gözlemlemekteyiz. Resmi başvuru yapmak istemediklerini belirtiyorlar. Pandemi sürecinde kadınlar ve çocuklar yalnızca fiziksel olarak şiddete uğramakla kalmayıp aynı zamanda birçok farklı şiddete ve hak ihlallerine uğramakta, ekonomik ve sosyal haklardan mahrum edilmekte, zorluk içinde yaşamlarını devam ettirmek zorunda kalmaktadırlar.

İKİ AYDA 10 KADIN DESTEK İSTEDİ

Ne yazık ki şiddetin en yoğun yaşandığı yer, koruma, sevgi ve güven ortamını bulmayı umduğumuz aile kurumudur. Maalesef şiddet her geçen gün aile kurumunun varlığını ve bütünlüğünü tehdit eden bir olgu olarak karşımıza çıkıyor. İki ay içerisinde 10 kadın şiddet gördüğünden boşanma ve psikolojik destek taleplerinde bulundular. Hukuki ve psikolojik destek almaları yönünde yönlendirmemiz olmuştur.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum