Van'da son yılların en kitlesel 8 Mart'ı

Van'da son yılların en kitlesel 8 Mart'ı

Van son yılların en kitlesel 8 Mart'ını yaşadı. Newroz alanını dolduran on binlerce kadına seslenen DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, 30 seçimlerinin kadınların zaferiyle sonuçlanacağını belirtti.

Van'da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamak amacıyla on binlerce kadın eski Emniyet Müdürlüğü civarında bir araya geldi. Kadınlar yöresel kıyafetleri, yeşil, sarı, kırmızı renkleri ile birlikte 8 Mart’ın kutlanacağı Newroz alanına doğru yürüyüşe geçti.  

Kutlamalara Van Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk,  BDP PM Üyesi Ramazan Yıldız, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, BDP Büyükşehir Eş Başkan adayı Hatice Çoban, BDP Van İl Başkanı Musa İtah, İlçe Eş Başkan adayları ve on binlerce kadın katıldı. 

İlk olarak kısa bir konuşma yapan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayı Hatice Çoban, “Sizin buradaki duruşunuz bir devrimdir. Bugün burada bir kadın devrimi yaşanmaktadır. Bundan ötürü hepinizi alnınızdan öpüyorum” dedi.

k1-006.jpg
 
Son yıllarda Van’da yapılan en coşkulu ve en kalabalık 8 Mart kutlamasının yapıldığı alanda konuşan Aysel Tuğluk,  “Bakın bir barış süreci başlatıldı. Kürt sorunun demokratik ve barışçıl çözümü için. Sayın Öcalan inisiyatif alarak bu topraklarda barışın gelişmesi için adımlar attı. Atılan adımlar barışta ve demokratik çözümde samimi bir irade beyanıydı. Bu adımlara karşılık bir adım atılmış değil. Biz de diyoruz ki süreç tek taraflı adımlarla gitmez. Bu sürecin ilerlemesi için devletinde hükümetinde adımlar atması gerekiyor. Sadece Kürtlerden adım bekleyerek çözüm gelişemez. Artık adım atması sırası hükümette ve devlettedir. Şunu bilmelerini istiyoruz. Bu yöntemlerle, bu zihniyetle asla çözüm gelişemez. Çözümün gelişmesi için karşılıklı adımlara ihtiyaç var” dedi.

k2-008.jpg

DEMOKRATİK İNŞA SÜRECİ BAŞLIYOR

Kürtlerin hakları ve kimlikleri için ne gerekiyorsa onu yapmak zorunda olduğunu kaydeden Tuğluk, “şehitlerimize yitirdiklerimize sözümüz budur. İnanıyorum ki barış kazanacak, inanıyorum ki kimliğimiz kazanacak. 30 Mart bir irade beyanı olacak. 30 Martta 'biz kendi kendimizi yönetmek istiyoruz diyeceksiniz. Ve inanıyorum ki 30 Mart'ta elde edeceğiniz zaferle demokratik inşa sürecini başlatacağız” şeklinde konuştu.

VANLI KADINLAR TARİH YAZDI

Vanlı kadınların meydandaki manzara ile tarih yazdığını kaydeden Tuğluk, “Van’da kadınlar bugün İmralı zindanlarının duvarlarını yıktı. Kürdistan’da bu topraklarda mücadelemiz sayesinde kadın özgürlük tarihini yazıyoruz. Bu yürüyüşte çok büyük mücadele ve acılar var. Bedel ödeyerek bu günlere geldik. Bugün bu alanlardaysak bunun adı kadın devrimidir. Kürt kadınını mücadelesi dünyada hayranlıkla izleniyor. Bilmeliyiz ki kadınlar özgür olmadıkça halkımızda özgür olmayacaktır. Biz bu topraklarda barışın yeşermesini, bu toprakları onurlu bir barışla taçlandırmak istiyoruz. Mutlaka bu halkın onurlu barışını gerçekleştireceğiz. Bütün kadınları daha fazla mücadeleye çağırıyorum. Kendi topraklarımızda dinimizi kimliğimizi onurluca yaşamak istiyoruz. Özgürce yaşamak hakkımızdır” diye konuştu.

KADINLAR AKP’YE HADDİNİ BİLDİRECEK
 
Kürt hareketinin Kürt sorununun çözümü için ciddi ve samimi adımlar attığını ancak bu adımlara henüz bir karşılık verilmediğini kaydeden Tuğluk konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
“AKP tarafından tek bir adım atılmış değil. Biz diyoruz ki süreç tek taraflı adımlarla ilerlemez. Devletin de, AKP’nin de adım atması gerekir. Artık adım atma sırası devlette ve AKP’dedir.  Bu zihniyetle çözüm gelişmez. Adımlar atılmazsa çözümsüzlük derinleşir. Barış ve özgürlük kazanacak. Bu topraklarda özerk sistemi inşa edeceğiz.30 Mart’ta kullanacağınız oylarla biz kendi kendimizi yöneteceğiz. Özerk sistemimizi kurmak istediğimizi ilan edeceğiz. 30 Mart’ta biz kadınlar AKP’ye haddini bildireceğiz.”
 
Kutlamalar daha sonra müzik dinletisi ve çekilen halaylar ile son buldu.

k3-004.jpg

k4-002.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.