Van'da kayyım protestosu

Van'da kayyım protestosu

Van'da kayyım protestoları dokuzuncu gününde. Kalabalık "Kayyım gidecek biz kalacağız" sloganı attı.

Kayyım protestolarının dokuzuncu gününde Van’da HDP’nin İpekyolu ilçe binasının önünde oturma eylemi yapıldı. Eyleme, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir ile milletvekilleri Murat Sarısaç, Muazzez Orhan, Abdullah Koç, Hüseyin Kaçmaz, Habib Eksik, Pero Dündar ve Şevin Coşkun, belediye eşbaşkanları, barış anneleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

HDP’liler adına açıklamayı Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir yaptı. Taşdemir, kayyımların kadın haklarına yönelik büyük bir saldırı olduğunu söyledi. Taşdemir, “Bin yılda geçse bu kayyım zihniyetine karşı duracağız. Bugün Kürt düşmanlığı ve inkarı üzerinden iktidar yaşadığı krizi ortadan kaldırmak istiyor. İktidar, Kürt halkının iradesine saldırarak, faşizmle ayakta durmaya çalışıyor. Kürt düşmanlığı üzerinden yürütülen hiçbir politika kazandırmadı, kazandırmayacak” dedi.

‘EŞBAŞKANLIK SİSTEMİNİ SAVUNACAĞIZ’

Kayyım atayanların gidip Urfa, Adıyaman ve Antep belediyelerini araştırmasını isteyen Taşdemir, “Hangi çetelere yardım ettikleri ortaya çıkacak. Bir suçlu varsa, bu, kayyımlardır, iktidardır, halkın parasını çalanlardır” dedi.

Belediyelere atanan kayyımların bir gerekçesinin de eşbaskanlık sistemi olduğunun altını çizen Taşdemir, şunları söyledi: “Eşbaşkanlık tüm halkların başarısıdır. Hiçbir zaman eşbaşkanlıktan vazgeçmeyeceğiz. Eşbaşkanlık suç değildir. Eğer ortada bir suç varsa, her gün kadınları sokak ortasında katledenler, zindanlarda rehin alanlardır. Kayyumlar ilk icraatları 37 kadın kurumunu kapatmak oldu. Bu kurumları kapatanlar en büyük suçu işledi. AKP iktidarının en büyük düşmanlıklarından biri de kadın düşmanlığıdır. Biz her yerde kadınların sistemi olan eşbaşkanlık sistemini savunacağız. Çünkü bu sistem birliğin sistemidir. Tekçi erkek ve faşist zihniyet, eşbaşkanlık sisteminden korkmakta haklıdır. Çünkü bu sistemin onları ortadan kaldıracak gücü var.”

Açıklamanın ardından HDP’liler oturma eylemi yaptı. Daha sonra HDP’liler, “Direne direne kazanacağız”, “Van halkı uyuma iradene sahip çık”, “Kayyım gidecek biz kalacağız” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla eylemlerini sonlandırdı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.