Van’da ev kiraları asgari ücreti aştı

Van’da ev kiraları asgari ücreti aştı

Kamu bankalarının “düşük faizli konut kredisi" konut fiyatlarını olağandışı arttırdı. Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, "4+1 bir dairenin aylık kirası asgari ücrete tekabül ediyor. İnsanlar kiralık ev bile bulamıyor" dedi.

Kamu bankalarının “düşük faizli konut kredisi” ev kiraları başta olmak üzere tüm gayrimenkullerde fiyatlar bir anda rekor seviyede yükseltti. Kredi çekebilin yurttaşlar bu kez artan fiyatlardan kaynaklı konut bulamıyor. Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, bir anda fırsatçıların konut fiyatlarına yüksek zamlar yaptığına dikkati çekerek, yurttaşlardan her gün sayısız şikayet aldıklarını söyledi. 

‘SÜREKLİ ŞİKAYET ALIYORUZ’

310 bin TL olan bir evin değeri bir ay içerisinde 400 bin TL’ye çıkarıldığını kaydeden Özdek, “Koronavirüs salgınından sonra ülkede bir konut stoku meydana geldi. Sıfır konutlarda yüzde 0.64, ikinci el konutlarda ise yüzde 0.74 olmak üzere faiz indirimine gidildi. İnsanlar bunu büyük bir fırsata çevirdi. Bu doğru bir anlayış değildir. Gerek müteahhit cephesinde, gerekse satıcı vatandaş tarafında bu durum tamamıyla fırsat olarak görüldü. Bu durum tüm ülkede olduğu gibi kentimizde de kendisini gösterdi. Bizler bu konuda çok mustaribiz. Sürekli insanlar tarafında şikayet almaktayız. Bu tarz fırsatçılık doğru olmadığı gibi etik de değildir” diye belirtti.

690x450nc-v-08-07-2020-daire-fiyat-artis2.jpg

‘FIRSATÇILIĞIN ÖNÜNE GEÇMEK LAZIM’

İnsanların yüksek fiyatlar karşında ev almaktan vazgeçtiğine dile getiren Özdek, “Fırsatçılık olmasaydı belki çoğu insan ev sahibi olabilirdi. Evsiz bir insan ev almak istiyorsa; bu fiyatlar karşında geri çekilmek zorunda kalıyor. Bu fırsatçılığın önüne geçmek lazım. Hükümet bu konuda adım atması ve takip yapması lazım. Serbest piyasa ekonomisi adı altında satıcılar ciddi anlamda fiyat artışında bulunuyorlar. Bu zulümdür. Bizler bu fırsatçılığın ve zulmün karşısında duracağız. Konut fiyatlar geri çekilmelidir. Van’da bu gün 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 daireler el yakacak duruma gelmiştir” dedi.

KİRASI ASGARİ ÜCRETE DENK

Asgari ücretle çalışan bir insanın mevcut piyasa karşısında yaşamasının mümkün olmadığını belirten Özdek, 4+1 bir dairenin kirasının asgari ücrete tekabül etiğini belirterek şöyle konuştu: “Şuan ki mevcut piyasaya baktığımız zaman asgari ücret alan bir kişinin kesinlikle bu ülkede yaşaması mümkün değildir. Asgari ücretle çalışan bir insan açlık sınırı altında yaşıyor. Şuan konutta yaşananlar büyük bir fırsatçılıktır ve kabul edilemez. Dışarıdan gelen insanlar artık kiralık daire bulamıyor. Fiyatlar öyle bin hal aldı ki, dar gelirli bir ailenin kiralık bir dairede oturması artık söz konusu dahi değildir. Bu duruma acilen çözüm geliştirilmesi gerekiyor."

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.