'Vanadokya' için koruma kararı

'Vanadokya' için koruma kararı

Van'ın Yavuzlar Köyü bölgesinde bulunan ve 'Vanadokya' olarak bilinen bölge için koruma kararı alındı. Bölgede 17 bin peri bacası bulunuyor.

Van’ın Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar Köyünde bulunan peribacalarının doğal sit alanı olarak korunmasına karar verildi.

Van’ın en önemli doğal güzelliklerinden biri olan ama bu güne kadar hak ettiği değeri bulamayan ve ‘Vanadokya’ olarak da bilinen peri bacaları için sonunda bir adım atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan kararda; Kesin korunacak hassas alan olarak 1 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesinin 109. maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi.

17 BİN PERİ BACASI BULUNUYOR

İlçe merkezine 33 kilometre uzaklıktaki mahallede, volkanik Yiğit Dağı’nın püskürttüğü kayaçların, yağmur sularının ve rüzgarın aşındırmasıyla ortaya çıkardığı peri bacaları, Nevşehir’in Ürgüp ilçesindeki Kapadokya’ya benzerliğiyle dikkat çekiyor. Bu benzerlikten dolayı “Vanadokya” olarak adlandırılan ve her yıl özellikle yaz mevsiminde az da olsa yerli ve yabancı turisti ağırlayan alanda, yaklaşık 17 bin peribacası bulunuyor. 20 kilometrelik bir alana yayılan peribacalarının yanında 35 mağara ve 12 oyma ev bulunuyor. Peribacalarının altında toprak evler, üst kısmındaysa tarihi Rikan Kalesi yer alıyor.

Twitter hesabında kararı paylaşan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez ise, “Hayırlı olsun” notuyla kararı paylaştı.

VANADOKYA’NIN ÖZELLİKLERİ

“Vanadokya” olarak adlandırılan kent bugüne kadar yeterince ilgi görmedi. Volkanik patlama sonucu ortaya çıkarak etrafa yayılan; gevşek bir yapıya sahip kül, tüf gibi materyalin rüzgar ve su gücünün aşındırılmasıyla oluşan Nevşehir’deki peribacalarının aynı oluşumuna sahip bir diğer yer, Van’ın Başkale ilçesine bağlı Yavuzlar (Taxık) Mahallesi’nde bulunuyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.