Van Milletvekili Adem Geveri Yüksekova ve Şemdinli’deki elektrik kesintilerini meclise taşıdı

Van Milletvekili Adem Geveri Yüksekova ve Şemdinli’deki elektrik kesintilerini meclise taşıdı

HDP Van Milletvekili Adem Geveri, Türkiye’nin Anayasada sosyal bir hukuk devleti olarak tanımlandığını ve bu nedenle elektrik gibi temel ihtiyaçların vatandaşlara eşit bir şekilde götürülmesi gerektiğini belirtti.

Geveri, verdiği soru önergesinde sayaçların elektrik direklerine bağlanmasını büyük bir ayıp olarak nitelendirerek böyle bir uygulama ile ilçe halkının hırsız olarak tanımlandığını ve bunun ifade edilemez olduğunu ifade etti. 

Enerji Bakanlığına verilen önergenin gerekçesi ve Enerji Bakanı Berat Albayrak’a yöneltilen sorular şu şekilde:

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının ikinci maddesi Türkiye’nin sosyal bir hukuk devleti olduğunu da düzenler. Bu ilkeye göre devletin yurttaşlara temel hizmetleri götürmesi beklenir. Yaşadığımız yüzyılda elektrik gibi temel enerji ihtiyacı insan yaşamında neredeyse su gibi, hava gibi temel bir ihtiyaçtır. Gelgelelim bu temel ihtiyaç karşılanırken kamu gücünü elinde bulunduran idareler ülkenin her yerine aynı düzen içerisinde bu hizmeti götürmemektedir. İstanbul ve Ankara gibi illerde birkaç dakikalık bir kesinti bile çok önceden planlanmakta ve halka duyurulmaktadır. Ancak Yüksekova ve Şemdinli’de kesintilerin önceden duyurulması bile halka çok görülmektedir. VEDAŞ plansız ve duyurusuz elektrik kesintileri ile bu ilçeleri adeta cezalandırmaktadır. Bu duruma ek olarak Yüksekova’da sayaçların elektrik direklerine takılması sözle açıklanamayacak bir ayıptır. Hükümete bağlı kurumların temel bir kamu hizmetini sunarken bütün bir ilçeyi hırsız olarak nitelemesi asla kabul edilemez. 

Bu bağlamda;

1. Yüksekova ve Şemdinli’de son bir yıl içerisinde kaç defa elektrik kesintisi yaşanmıştır? 

2. Yüksekova ve Şemdinli’de planlı elektrik kesintilerinin kaç tanesi önceden duyurulmuştur? Kaç tanesi halka duyurulmamıştır? 

3. Yüksekova’da elektrik direğine takılan sayaç sayısı kaçtır? Başka illerde bu uygulama söz konusu mudur? Söz konusuysa hangi illerde kaç sayaç elektrik direğine takılmıştır? 

4. Direklere takılan elektrik sayaçlarının yarattığı görüntü ve çevre kirliliğine karşı ne tür önlemler almayı planlıyorsunuz? 

5. Direklere takılan elektrik sayaçlarından abonelere enerji aktarımı esnasında iletim hatlarının neden olabileceği muhtemel kazalara karşı sorumluluk hangi kurumdadır? Bu muhtemel kazalara karşı herhangi bir önlem alınmakta mıdır?

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum