Van Kalesi eteklerinde renkli Newroz kutlaması

Van Kalesi eteklerinde renkli Newroz kutlaması

Vanlılar Newroz kutlamaları için Van Kalesi'nin eteklerinde buluştu. Newroz ateşi Barış Anneleri tarafından yakıldı.

Van Kalesi eteklerinde bir araya gelen yüzbinlerce Vanlı en kalabalık Newroz’lardan birisine tanıklık etti. ‘Leyla Güven’ sloganları atılan alanda Newroz ateşini barış anneleri yaktı.

Van’da konuşan DBP İl Eşbaşkanı Aynur Tarhan, Leyla Güven’in başlattığı açlık grevi eylemine dikkat çekerek, “Newroz Leyla ye. İmralı tecridini bu direniş ve coşkuyla kıracağız. Buradan Van’ın selamlarını Leyla Güven ve açlık grevinde olanlara gönderiyoruz” dedi.

‘2013 NEWROZ’UNU ANDIRIYOR’

Ardından konuşan HDP İl Eşbaşkanı Ümit Dede. bu yılki Newroz’un 2013 Newroz’unu andırdığını dile getirerek, “O yıl Amed Newroz’unda Sayın Öcalan’ın mesajı bekleniyordu. Tüm halklar bu mesajı bekliyordu. Ne zamanki Dolmabahçe Mutabakatı yok sayıldı, o günden sonra bu ülkeye karanlığa doğru gitmeye başladı. O günden sonra çıplak bedenler teşhir edildi. O zaman sokaklarda cansız bedenler günlerce bekletildi. O zaman belediyelere kayyum atandı. Bu halk görmediği zulmü gördü. Ama bugün ki ruh, 2013 Newroz’unu andırıyor” dedi.

İki dönem kendisine belediye eşbaşkanlığı görevini layık gören halka teşekkür eden Kaya, “5 yıl önce yine bir Newroz gününde; belediyeyi kazandığımızda yapacaklarımızı sizlerin huzurunda açıklamış ve söz vermiştik. İktidarın tüm baskı politikaları ve imkansızlıklara rağmen elimizden gelen tüm çabayı gösterdik. Yaptığımız birçok çalışmamız kayyum politikası ile kesintiye uğradı, birçok çalışmamız ise siyasi iktidarın engellerine takıldı. Ancak imkanlarımızın el verdiği ne varsa sizlere hizmet olarak sunduk ve emanetinize asla ve asla leke sürmedik. Şimdi de bizim sizden aldığımız emaneti başımız dik ve alnımız ak bir şekilde gelecek arkadaşlarımıza devrediyoruz. İki dönemdir bize bu onurlu görevi layık gören siz halkımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu tarihi fırsatı halkımızın çok iyi değerlendireceğine yürekten inanıyor, size ve tüm belediye eşbaşkan adaylarımıza başarılar diliyoruz” dedi.

Sanatçı Devrim Demir'in sahne almasının ardından İnsan ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç konuştu. Kamaç, ittifak oluşturduklarını dile getirerek, “Bizim bir farkımız var. Tüm farklılıklarımızla bir aradayız. Biz farklıları inkar etmiyoruz. Kürtlerin dili, kültürü, kimliği üzerindeki tecrit kalksın artık. Bizim kimliğimizi, dilimizi, kültürümüzü tanıyın diyoruz” diye konuştu.

v-21-03-2019-van-newroz-detaylar7-001.jpg

TEMELLİ VAN'DAN SESLENDİ

Kamaç'ın ardından HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli platforma çıkarak halkı selamladı. Temelli, “Newroz zulme karşı halkın isyanıdır. Yoksulların, emekçilerin direnişidir. Newroz kötüye karşı iyinin direnişidir. İşte onun için Newroz alanlarındayız. Barış, demokrasi kazansın buradayız" diyerek konuşmasına başladı. 

Temelli, “Ama bu ülkenin insanlarının aklında başka bir fotoğraf var, tazeliğini koruyor. Tam 6 yıl önce bu ülke barışa, umuda uyanıyordu. Ne yaparsanız yapın asla o fotoğrafı hafızamızdan silemezsiniz. 2013 Newroz'unda tüm Türkiye halkları, Ortadoğu halkları barışa, umuda uyandı. İmralı'dan gelen mesaj Newroz meydanlarında okunduğunda tüm halklar, 72 millet bir araya gelip güneşe yüzünü döndü. Selam olsun güneşin yoldaşlarına. Asla umudumuzu kaybetmeyeceğiz. O mesajda olduğu gibi 'Güçtür barış mücadelesi ama ne diz çöktük zalimin karşısında ne de boyun eğdik.' Bizler barış mücadelesini büyüterek, 7 Haziran seçimlerine gittik. O gün Türkiye halkları 'Bu devran böyle gitmez' demişti. Bunlar 7 Haziran öncesi barışa tuzaklar kurmuşlardı. Ülkede barışa tahammül edemeyenler savaş politikalarına sarıldı, ülkeyi çökerttiler” diye konuştu.  

ÖCALAN'IN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Temelli, “O zaman dedik ki 'Mutlak tecrit hukuksuzluktur. Barış getirmek istiyorsanız tecride son verin’ dedik. Tecrit Kürt sorununun çözümsüzlüğüdür. Ülkeye her gün yeni bir hukuksuzluk ve adaletsizlik dayattılar. O günden bu yana her yer tecritleştirildi. O yüzden diyoruz ki Sayın Öcalan üzerindeki tecride son verin. Bu tecrit bitmeden hiçbir yerde adaleti tesis edemezsiniz. Şimdi olduğumuz her yerde, Newroz alanlarında tecride karşı sesimizi yükselterek isyan ediyoruz, kabul etmiyoruz. Türkiye halklarına dayatılan savaşı, şiddeti kabul etmiyoruz. Suruç'u, Ankara'yı, Cizre'yi, Sur'u unutmuyoruz. Bu zulmü, bu şiddeti unutmuyoruz. Sandılar ki bu hafızayı silecekler. Silemeyecekler. Her yerde HDP olarak bu sesi yükselteceğiz, hesap soracağız. Suçları görülmesin diye, hesap sorulmasın diye her türlü yola başvurdular. Hukuku, yasayı yok saydılar. Böyle bir mantıkla darbeye teslim oldular. Sayın Öcalan 'Demokratik siyaseti tıkarsanız, darbe mekaniği devreye girer' diyordu. Şimdi 'FETÖ ile mücadele ediyoruz' diyorlar. O zaman neden arkadaşlarımız tutsak” diye sordu.  

'KÜRDÜM, TÜRKÜM, TÜRKİYELİYİM'

HDP'nin Türkiye halklarına yeni bir seçenek ve yeni bir yol gösterdiğini dile getiren Temelli, "Bir ülkenin cumhurbaşkanı bütün halkları kucaklar, nefret söylemine, ayrımcılığa başvurmaz. Ama bugün bu ülkenin cumhurbaşkanı bizi kovuyor, terörist ilan ediyor. Bana 'Kürt bile değil' diyor. Ben de diyorum ki ben Kürdüm, Türküm, Türkiyeliyim. Biz acıyı bal eyledik, acılarımızla akraba olduk. Benim bir yanın Urfa bir yanım Tekirdağ. Bu yüzden ben Türkiyeliyim. Senin aklın buna yetmez” dedi. 

Hakikatin sesinin susmayacağını vurgulayan Temelli, “Hakikatin sesini kısar sanıyor. Bu ses susmaz. O yüzden Leyla Güven susmuyor. Bu adaletsizlik bitsin diye Leyla Güven, Tayip Temel, Dersim Dağ ve Murat Sarısaç direniyor. Cezaevlerinde binlerce arkadaşımız direniyor. Newroz ruhuyla, Newroz aşkıyla direniyorlar. Dünyanın her yerinde direniyorlar. Kandıra’da Sebahat Tuncel, Selma Irmak direniyor. Onlar hepsi birer Kawa'dır. Onlar barış için, demokrasi için direniyorlar. Her yerde onların sesine ses, mücadelesine mücadele katmalıyız. Bir kez daha bu Newroz alanından Adalet Bakanı'na sesleniyorum; adalet ve hukuk ne emrediyorsa onu yapın. Bu yasanın uygulanması bile Türkiye'ye soluk aldıracaktır. Bu hukuk tanımazlık, yasa tanımazlık neden? Çünkü barıştan korkuyorlar. Korkmasalar, bu ülkede hukukçular, akademisyenler, siyasetçiler tutuklanır mı? Basının hali bu mu olur? Bu halkın iradesinden korkuyorlar. Korkunun ecele faydası yok. Biz diyoruz ki 'kaybedeceksiniz' Seçimle geldiniz, seçimle gideceksiniz. Bu halkı tehdit etmeyin. Bu halk cesaretlidir. Bu halkı cesaretini Türkiye halkalarına bulaştırmıştır" dedi. 

'SİZLER HALKLARIN UMUDUSUNUZ'

HDP'nin Türkiye halklarının umudu olduğunu kaydeden Temelli, konuşmasını “Şimdi bu Newroz coşkusuyla, Newroz ateşiyle durmadan 31 Mart'ta kadar çalışacağız. Bir oy çok şey değiştirir. Bütün kayyumları süpürüp atacağız. Çok daha yerde iktidara geleceğiz. Nerde HDP'nin ağacını görürseniz, o bereketli topraklarda büyüyen ağaçları görürseniz mührünüzü vurun. İyi ki bu topraklardasınız. Sizler Ortadoğu halklarının, Türkiye halklarının umudusunuz. Umudunuzla yürüyün” sözleriyle sonlandırdı. 

Temelli, halkı selamladıktan sonra sanatçı Kadir Çat sahne aldı.

v-21-03-2019-van-newroz-detaylar11.jpg

Van Newroz'undan öne çıkan başlıklar şöyle: 

* Newroz alanında her yıl olduğu gibi bu yıl da seyyar satıcılar yerini aldı. İzin verilmemesi üzerine seyyar satıcılar, alanın dışında tezgahlarını açtı. 

* Van Kalesi dahil alanın etrafında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Newroz alanına giren tüm katılımcılar didik didik arandı.

* Halk sabahın erken saatlerinde alana akın etti. Yöresel kıyafetler dikkat çekerken, bazı kadınlar kundaktaki bebekleriyle katıldı. Kadınların coşkusu program sonuna kadar sürdü. 

*Bazı aileler kendileriyle getirdiği kumanyalarını alandakilerle paylaştı. 

* Öğrenciler okul kıyafetleriyle alana geldi. 

* Kitle sık sık "Bijî berxwedana Leyla ye", "Bijî berxwedana zindana" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları attı. 

* Polis, sıklıkla atılan sloganlara müdahale etmeye çalıştı. 

* Program sona ermesine rağmen alana halkın gelişi dikkat çekti.

v-21-03-2019-van-newroz-detaylar10-001.jpg

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.