Van: İnci kefalinin göçü başladı

Van: İnci kefalinin göçü başladı

Van’ın sodalı sularında yaşayan inci kefali balıklarının tatlı su yolculuğu başladı. Balıkların sodalı sudan tatlı suya olan ters göçünü izlemek için çok sayıda yurttaş dere kenarlarına akın ediyor.

Van Gölü’nde yaşayan inci kefalinin sodalı sulardan tatlı sulara göçü başladı. Üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek, tatlı sulara göç eden inci kefalinin zorlu yolculuğu bu sene suyun çok olmasından kaynaklı Van merkeze bağlı Akköprü Deresi, Engel Mahallesi’ndeki Engel Çayı, Erciş ilçesindeki Zilan Deresi, Muradiye ilçesi ve birçok yerde başladı. Bölgenin önemli değerlerinden olan ve Alaska'daki somon balıkları gibi akıntının tersine yüzerek adeta uçarcasına derelere akın eden inci kefalinin göç dönemi 15 Nisan ile 15 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşiyor. 

GÖÇÜ İZLİYORLAR 

Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen ve nesli koruma altında olan inci kefali üreme öncesi adaptasyon için akarsu ağızlarına gitmeye çalışırken, bu doğal göç Erciş ilçesindeki Deliçay ile Muradiye’deki Bendimahi Çayı'nda farklı bir görsel sunuyor. Bu yolculukta eşsiz bir görüntü sergileyen inci kefalini izlemek için merkez ve çevre illerden onlarca yurttaş bölgeye akın ediyor.

inci.jpg

DOĞAL GÜZELLİK 

İnci kefalinin görsel şöleninin en yoğun olduğu yerlerden biri olan Erciş ilçesindeki balık bendinde kefallerin martılar tarafından yenilmesinden, kayalara kendilerini vuran balıkların yumurtalarını dökerek üremesine kadar birçok doğal güzellik sergileniyor. Balık bendine gelen yurttaşlar doğa olayını izlerken, bol bol fotoğraf ve görüntü çekiyor.  

Bu süreçte suyu adeta siyaha boyayan inci kefallerinin avlanması ise üreme dönemine girdikleri için yasak.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.