Van Gölü suyundan yapılan sabunlar dünyaya dağılıyor

Van Gölü suyundan yapılan sabunlar dünyaya dağılıyor

İpekyolu ilçesi Şerefiye Mahallesi’nde küçük bir atölyede sabun üreten Murat Sait Yaşar, Van Gölü’nün sodalı suyundan yaptığı sabunları Federe Kürdistan Bölgesi, Belçika, Almanya ve Fransa'ya gönderiyor.

Van Gölü’nün sodalı suyundan sabun üreten Murat Sait Yaşar, ülkedeki aktar ve eczanelere sattığı sabunları, dünyanın birçok ülkesine gönderiyor. İpekyolu ilçesi Şerefiye Mahallesi’nde bir iş merkezinin altında bulunan küçük bir atölyede ürettiği sabunları en çok Federe Kürdistan Bölgesi, Belçika, Almanya ve Fransa'ya gönderen Yaşar, cilt hastalıklarına iyi geldiği belirtilen göl suyundan sabun üretimini iki katına çıkarmayı hedefliyor.   

50 YILLIK BİR ÜRETİM GEÇMİŞİ

En az 50 yıllık olan dede mesleğini sürdüren Yaşar, 21 yıldır sabun üretiyor. İçinde doğal yağlar olan sucu yağ, Hindistan cevizi yağı, kekik yağı, bıttım yağı, koku vermesi için doğal olan uçucu yağlar ilave edilen sabunların nasıl yapıldığını anlatan Yaşar,  şöyle devam etti: "İlkin sabuna göre karışım hazırlanır. Sonra belli bir ısıya gelinceye dek ısıtılır. Ardından önceden hazırlanan kostik (sodyum hidroksit) yavaş yavaş karışımın içine dökülür ve ara vermeden karışım döndürülür. Belli bir kıvama gelince de sabun kalıba dökülür, kuruması beklenir. Sonrasında sabunlar kesilir. Göl suyundan ürettiğimiz sabunları ise kostiği göl suyunun içine karıştırarak soğumaya bırakıyoruz hazır hale gelince de kalıba döküyoruz. Biz burada insan sağlığı açısından çok önemli ve iyileştirici olan sabunlar üretiyoruz. Sabun karışımlarımızı yaptıktan sonra bu karışımı kalıplara yerleştiriyoruz. Kalıplardan biri 120 diğeri ise 56 tane sabun çıkarıyor. Sabun kalıplarda bir hafta kaldıktan sonra bu kez de kesme işlemi yapıyoruz. Bir hafta boyunca sabun ile ilgili işlemlerimiz sürüyor. Üretimin üçüncü haftasında ise sabunu piyasaya sunuyoruz" dedi.

690x450nc-v-21-03-2020-dogal-sabun-uretim16.jpg

BİTKİDEN SABUN

Doğal sabunda hiçbir kimyasal maddenin olmadığını söyleyen Yaşar, esans, toz ya da köpük artırıcı gibi hiçbir katkı maddesini kullanmadıklarını belirtti. Birçok bitkiden birçok çeşit sabun ürettiklerini ifade eden Yaşar, “Sivilce, saç dökülmesi, kepeklenme, sedef hastaları için nokta atışı olan tababetli sabunlar üretiyoruz. Bu tip elle yapılan sabunlar şimdi dünyada trendi olan ve oldukça yükselen sabunlardır. Bunlar fabrikasyon üretimi olan aynı gün çıkan sabunlar değildir" diye konuştu.

VAN GÖLÜ SUYUNDAN SABUN

Van Gölü suyundan da doğal sabun yaptıklarını ve bu üretime ağırlık vereceklerini söyleyen Yaşar, sabunu kullananların memnun kaldıklarını dile getirdi. Sabunun en etkili dezenfekte ürünü olduğuna işaret eden Yaşar, şöyle devam etti: “Markalaşma adına üretimimizde Van Gölü suyunu kullanacağız. Yapmış olduğumuz sabunların bir kısmı zaten şuan öyledir. Fakat bundan sonraki sabun üretimlerimizde gölün suyunu daha sık kullanacağız. Van Gölü'nün suyu sodalı ve birçok cilt hastalığına iyi geldiği için açıkçası biz de iyi bir sonuç aldık. Bu sabunları kullananların hepsi de çok memnun kalıyor. O yüzden buraya gelenlerin hepsi bir başka arkadaşının önerisi üzerine geliyor. Son günlerde ortaya çıkan korona virüse karşı en iyi dezenfekte sabundur. Sabun; şampuan gibi yer tutmamış olsa da en iyi temizlik malzemesidir. Bizim önerimiz insanların ellerini mutlaka sabunla yıkamasıdır.” 

MA / Yunus Duman 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.