Van Büyükşehir Belediyesi'nden soruşturma tepkisi: Manidar buluyoruz

Van Büyükşehir Belediyesi'nden soruşturma tepkisi: Manidar buluyoruz

Van Büyükşehir Belediyesi’nin sadece HDP’li belediyelere yardımda bulunulduğu iddiasıyla kamuoyuna yansıyan soruşturma talebi iddialarına Meclis Başkanı Cemil Komi yanıt verdi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’li Van Büyükşehir Belediyesi'nin AK Parti'li belediyelerin yardım talebini reddederek, başka illerdeki HDP’li belediyelere yardımda bulunduğu iddialarına ilişkin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan ile bazı meclis üyeleri hakkında re'sen soruşturma başlatarak, görev suçu kapsamında ilgili kurumlardan soruşturma izni verilmesi talebinde bulunmuştu.

Dün kamuoyuna yansıyan bu duruma ilişkin Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanı Cemil Komi tarafından açıklama yapıldı.

Belediye Toplantı Salonu’nda yapılan basın toplantısında konuşan Meclis Başkanı Cemil Komi, "Van Büyükşehir Belediyesi olarak seçimi kazanıp mazbatalarımızı aldığımız günden bu yana 31 Mart tarihinde HDP’nin kazanmış olduğu, ancak YSK tarafından KHK gerekçesiyle AKP’li adaylara verilen Tuşba, Edremit ve Çaldıran Belediyesi dâhil olmak üzere tüm ilçe belediyelerine karşı ayrım gözetmeksizin her türlü hizmeti sağlamaya çalıştık ve aynı anlayışla da sağlamaya devam ediyoruz" dedi.

'İDDİALARIN HİÇBİR GERÇEKLİĞİ YOKTUR'

Eşbaşkanları Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı başta olmak üzere seçilmişler olarak Van halkına karşı siyasi aidiyet gözetilmeksizin hizmet etmeyi görev bildiklerini söyleyen Komi, bu çabalarının görmezden gelinerek kamuoyunu yanıltan ve aslı astarı olmayan iddiaların sistemli olarak dolaşıma sokulmasını manidar bulduklarını söyledi.

Van halkına söz konusu iddialara dair açıklama yapma gereği duyduklarını belirten Komi, "Belediyeler arasında ayrımcılık yapıtımıza dair söz konusu iddiaların hiçbir gerçekliği yoktur. Öncelikle bunu vurgulamak ve kamuoyunu yanıltan, kandırmaya yönelik iddialara ilişkin detaylı bilgileri sizlere somut belge ve kanıtlarla sunmak istiyoruz. Van Büyükşehir Belediye Meclisi, HDP ve AKP gruplarından oluşmaktadır. Hizmetlerimize dair alınan her karar bu meclis tarafından karar altına alınmaktadır. Söz konusu iddiada yer alan karar da meclisimizce oy çokluğuyla alınmıştır" dedi.

Komi, AK Parti'li belediyelerin yardım taleplerine ilişkin belediye meclisinde yaptığı konuşmayı şöyle aktardı: "Bu gidişle bu tür yardımların önü alınmayacak, benim naçizane görüşüm şudur. Yardım talepleri konusunda belediyelerin önünü kesmek lazım. Özellikle Özalp Belediye Başkanı Yakup Bey dahil, olağanüstü bir süreç olmadığı sürece bundan sonra artık yardımda bulunmayacağız. Büyükşehir bütçesinin var olan stokları da artık tükenmek üzere.”

AK PARTİ'Lİ BELEDİYELERE YAPILAN HİZMETLER

Meclis Başkanı Komi, göreve geldikten sonra ayrım gözetmeksizin AKP'li belediyelere yaptıkları hizmetleri ise şöyle sıraladı:

* Gevaş Belediyesi sınırları içerisinde yer alan vahşi çöp alanı olarak kullanılan Gevaş çöplüğünde ıslah çalışmaları başlattık ve ağaçlandırma yaparak ekolojik bir alan yarattık bunu da yaparken Gevaş Belediyesi’nin hangi siyasi partiye ait olduğuna bakmadan yaptık zira burada amacımız Van halkına ve Van’a hizmetti, bu anlayışla hareket ettik.

* Yine bir diğeri de Edremit çöp alanının ıslahı için belediye olarak tüm teknik ekibimizle birlikte çalışma yürüttük.

* Gürpınar’da Anak mezrasında yayla yolu yapıldı, Sevindik mahallesinde gölet temizliği ve ıslahı yapıldı, Düzgören mahallesine yol genişletme ve iyileştirme yapıldı. 13 ilçe arasında yol iyileştirme ve genişletme çalışması 99 kilometre ile en fazla Gürpınar ilçesinde yapıldı. Yine Gürpınar’da 4.5 km yeni yol yapılmıştır. Ayrıca 67.5 km stabilize yol yapılmıştır. 358 km reglaj çalışması yaptık.

* Çatak ilçesine bağlı Konalga-Narlı mahalleleri arasında bulunan Ziril Deresi üzerine 30 menfez yapıldı.  Yine Çatak ilçesinde 32 Kilometre iyileştirme ve genişletme yol, 279 Km reglaj, 2 km stabilize yol çalışması yaptık.

* Tuşba ilçesinde 18.4 km yol iyileştirme ve genişletme, 350 km reglaj çalışması yapıldı.

* Yine içlerinde Çaldıran, Gürpınar, Gevaş, Çatak, Bahçesaray belediyeleri ile e ulaşım alanında da yol çizgi çalışmaları, trafik işaret lehvaları ile çalışmaların devamının sağlanması için iş makinesine gerekli olduğu halde yakıt desteği sağlanması çalışmaları gerçekleştirdik. Bunlar sadece Yol Yapım Dairemiz tarafından, AKP'li belediyelere yönelik yapılan hizmettir."

‘BİR SUÇ İŞLENMİŞ GİBİ ALGI YARATILIYOR'

Bahse konu yardıma ilişkin de konuşan Komi, "Kozluk Belediyesi’nce meclis kararı ve talebi üzerine belediyemizden istenen yardım, kamusal hizmet verme amaçlıdır. Söz konusu belediye tüm belediyeler gibi kamu hizmeti gören, kamu çıkarı için hareket eden bir belediyedir. Kamusal amaçlı olup yine bir kamu kurumuna teslim edilen yardımla ilgili yasal hiçbir engel olmadığı gibi kanunla düzenlenmiştir" dedi.

Meclis Başkanı, bahse konu yardıma ilişkin 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 75’inci maddesinin ‘Diğer Kuruluşlarla İlişkiler’ başlığı altındaki kanunu da hatırlattı.

Siyasi bir aidiyet göstermeksizin darda olanlara destek olmaya hazır olduklarını belirten Komi, "Biz komşumuz, arkadaşımız veyahut başka bir kurum da olsa dardaysa imkânlarımız dâhilinde destek olmaya her zaman hazır olduk ve başta da söylediğimiz gibi siyasi bir aidiyet gözetmeksizin. Özellikle Belediye olarak destek olmamız 'Kardeş Belediye hukukunun' bir gereğidir. Ve kardeşlik hukuku işte tam da bu yüzden vardır.  Yasa ve kanun bu denli açıkça ortada iken kamuoyunu yanıltmak, Van halkını yanıltmak, reyting uğruna, tıklanma uğruna tüm ülkeyi yanıltmak esasında bir aciziyetin resmidir. Yalanlar üzerine ve eğer yardımlaşma konusunda ayrımcılığa dikkat çekmek isteniyorsa Özalp Belediyesi’nin kayyum döneminde meclis kararı ile kardeş belediye protokolü imzalayan Tuzla Belediyesi, kayyum döneminde gönderilen çöp kamyonunu,  su tankerini, biz yönetime geldikten sonra alelacele resmi bir yazıyla geri istemesi örnek gösterilebilir. Kayyum döneminde de 31 Mart seçimlerinden sonra HDP’nin kazanması ile de Özalp halkı aynı halktır. Yönetimler arası ayrımcılık konusunda en son konuşması gereken biz değil, aksine AKP belediyeleridir" diye konuştu.

Önceki dönemde Esenyurt Belediyesi’nce Tuşba Belediyesi’ne Akköprü mahallesinde yaklaşık 1 milyon TL park hizmeti yapıldığı ve bazı belediyeler tarafından araç hibesi yapıldığı örneklerini veren Komi, "Peki soruyoruz belediyeler arasında gerçekleşen bu tür destekler suç mudur? İşte bizim de yaptığımız yardımlar neden bir suç işlenmiş gibi algı yaratılıyor" dedi.

'4 AYDA 30 MİLYON 544 BİN TL TASARRUF'

Komi son olarak şunları söyledi: "190 araç ile aldığımız belediyeyi 150 araç ile yürütüyoruz. Mazbatayı aldığımız tarihten 30 Haziran tarihinde kadar 700 bin TL değerinde 105 ton litre yakıt tasarrufunu yaparak kamu kaynaklarının israf edilmesinin önüne geçtik. Ayrıca yönetime geldiğimiz 11 Nisan 2019 ile 11 Temmuz 2019 tarihleri arasında 4 aylık giderimiz 11 milyon 887 bin TL iken, geçen yıl kayyum döneminde bu tarihler arasında 4 aylık gider 142 milyon 431 bin TL olmuştur. Hiçbir hizmet aksatılmadan tarafımızca 30 milyon 544 bin TL tasarruf sağlanmıştır."

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.