Van, Bitlis ve Muş için Newroz çağrısı

Van, Bitlis ve Muş için Newroz çağrısı

HDP'nin Van, Bitlis ve Muş il eşbaşkanları, bu akşam evinde bulunan herkesi balkon ve pencerelere çıkarak Newroz’u kutlamaya çağırdı.

Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle iptal edilen kitlesel Newroz kutlamalarına ilişkin açıklama yapan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Van, Muş ve Bitlis il eşbaşkanları, herkesi bu akşam evlerinin balkon ve pencerelerine çıkarak cep telefonu ışığı, el feneri, meşale, çakmak, zılgıt ve türküler eşliğinde Newroz’u kutlamaya çağırdı. 

‘NEWROZ ATEŞİYLE HER YERİ AYDINLATACAĞIZ’  

HDP Van İl Eşbaşkanları Öznur Bartin ve Ökkeş Kava, “Bu sene Newrozu kitlesel olarak alanlarda kutlayamazsak bile herkes bulunduğu yerden, kimsenin sağlığını riske etmeden sokaklarımız, balkonlarımız, damlarımız ve tüm yaşam alanlarımızda; mumlar, çakmaklar, fenerler, zılgıtlar ve meşalelerini Newroz ateşinine dönüştürüp Newroz’u kutlayacak ve Newroz’un coşkusuyla her yeri aydınlatacağız. Van'da da halkımızı saat 20.20’de bulundu yerden Newrozu kutlamaya davet ediyoruz. Newroz’u milyonlarla alanlarda kutlayamasak da evlerin balkon ve pencerelerinde ulusal birliğin ve özgürlüğün şarkıları yankılanacaktır” diyerek, Kürt halkının ve tüm dünyanın Newroz’unu kutladı. 

‘HER KIVILCIM ÖZGÜRLÜĞÜN ATEŞİNİ BÜYÜTECEK’ 

HDP Bitlis İl Başkanı Rumet Dursun, Newroz’un Kürt halkı için taşıdığı anlama işaret ederek, “Newroz, yaşanan acıların, kaybedilen on binlerce insanın, ‘faili meçhul’ listelerine kaydedilen binlerce cinayetin, 4 bine yakın yerleşim biriminin boşaltılmasının, milyonlarca insanın yerinden toprağından ve toplumsal dokusundan sürülmesinin muhasebesi ve mücadelesidir. Tüm bunlara duyulan öfkenin dışa vurumu, demokrasi ve özgürlüğe özlemdir. Ancak bu yıl Newroz kutlamaları, bütün dünyayı etkisi altına alan korona virüsü salgını nedeni ile halkımızın sağlığını ve güvenliğini esas alıp genel merkezimizin de almış olduğu karar doğrultusunda içimizdeki Newroz ateşini evlerimizin balkonlarında, damlarımız ve tüm yaşam alanlarımızda mumlar, çakmaklar, fenerler ve zılgıtlarımızla büyütüp Newroz’u kutluyoruz. Tüm Bitlis halkını saat 20.20 bulundu yerden Newroz’un ateşini yükselmesini bekliyoruz. Her kıvılcımın özgürlüğüm ateşini büyüttüğünü unutmayalım" dedi. 

‘BU ATEŞ KÜRTLERİN’

Muş halkına saat 20.20’de Newroz kutlaması için çağrı yapan HDP Muş İl Eşbaşkanları Sibel Genç ve Abdulbari Yiğit ise, "İnsanlığın başlangıcından beri ateş hep direnişi temsil etmiştir. Kürtler de devrimci Kawa’nın yaktığı ateşle bugün barış, özgürlük, demokrasi için ateşi yükseltiyor. Kürtler Newroz ateşinin etrafında her zaman, eşitliği, özgürlüğü bir ve bütün olmayı yaşamışlardır. Bugün bu ateşe balkonlarımızdan cevap veriyoruz. Bu yıl bu ateş bizlerin olduğu her yerde yanıyor. Birlik beraberliğe en fazla ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde ruhumuzda, vicdanımızda yanan bu ateşin barışa vesile olmasını diliyoruz" diye belirtti.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.