VAKAD: IŞİD usulü kadın katliamları arttı

VAKAD: IŞİD usulü kadın katliamları arttı

Yıl içerisinde kendilerine yapılan başvuruların istatistik verilerini paylaşan Van Kadın Derneği (VAKAD), son dönemlerde yaşanan kadın katliamlarının IŞİD terör örgütünün kullandığı boğaz kesme biçiminde yoğunlaştığına dikkat çekti.

VAN - Van Kadın Derneği (VAKAD) 2014 yılında kendilerine yapılan başvuruların verilerini Akdamar Oteli'nde düzenledikleri kahvaltılı basın toplantısı ile açıkladı. Kahvaltının ardından hazırlanan raporu değerlendiren VAKAD aktivisti Zozan Özgökçe, 2014 yılı içerisinde kendilerine çok sayıda kadının başvurduğunu belirterek, kadınların daha çok Afgan, Suriyeli, İranlı ve Iraklı kadınlardan oluştuğunu aktardı. Derneklerine başvuru yapan kadınların daha çok ekonomik destek talebiyle geldiğini söyleyen Özgökçe, sığınmacıların genellikle kimlik sorunuyla karşılaştıkları için başvuruda bulunduğunu kaydetti. Özgökçe, derneğe yıl içerisinde toplam 342 kadının başvurduğunu dile getirerek, bu kadınların 179'unu Türkiyeli, 163'ünü de sığınmacı kadınların oluşturduğunu belirtti. Özgökçe, "Merkezimize gelen kadınların yüzde 53.6'sı resmi nikahlı, yüzde 19.5'i bekar, yüzde 10'u boşanmış, yüzde 6.2'si kuma, yüzde 4.5'i dini nikahlı" dedi.

'Kadınların yüzde 86'sı eşinden ve eşinin ailesinden şiddet görüyor'

Merkeze başvuran kadınların yaş aralığını açıklayan Özgökçe, kadınların yüzde 61'inin 12-35 yaş aralığında, yüzde 32'sinin ise 35 yaş üstü olduğunu söyledi. Özgökçe, "Başvuru yapan kadınların yüzde 59'u görücü usulü ile yüzde 28'i isteyerek, yüzde 12'si severek, yüzde 1'i ise berdel ile evlilik yapmış. Yine kadınların yüzde 62'si 11-17 yaş aralığında, yüzde 34'ü 18-25 yaş aralığında, yüzde 4'ü ise 26 yaş üstünde evlilik yapmış. Bu kadınların yüzde 48'i okur yazar değil ve sadece yüzde 4'ünün geliri bulunuyor. Yüzde 87'sinin sosyal güvencesi yok. Yüzde 31'i fiziksel, yüzde 30'u sözel, yüzde 26'sı ekonomik, yüzde 12'si de cinsel şiddet gördüğünü belirtti. Bu kadınların yüzde 86'sının eşinden ve eşinin ailesinden şiddet gördüğü raporda ortaya çıktı" diye konuştu.

Son zamanlarda Van'da yaşanan kadın katliamlarına değinen Özgökçe, Türkiye'de her gün kadınların katledildiğini vurgulayarak özellikle son dönemde IŞİD usulü boğaz kesmelerin yoğunlaştığını ve kadınların vahşice katledildiğini belirtti. Özgökçe, bu tür katliamların tedirgin ettiğini ve bunun için harekete geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.