'Uyum paketi' Başbakanlık'ta

'Uyum paketi' Başbakanlık'ta

Partili cumhurbaşkanlığını getiren tasarı Başbakanlık'ta. Tasarı Meclis'e sevk edilecek.

Partili cumhurbaşkanlığı sistemini getiren 16 kanunda 132 maddede düzenlemeye gidilmesini öngören taslak Başbakanlığa gönderildi. Paketin, Bakanlar Kurulu’nda görüşülmesinin ardından TBMM’ye sevk edilecek.

Habertürk’te yer alan habere göre, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın imzasıyla gönderilen ve Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan pakette Askeri Ceza Kanunu, Hakimler ve Savcılar Kanunu, Anayasa Mahkemesi Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun, Uyuşmazlık Mahkemesi Kanunu, Danıştay Kanunu ve Yargıtay Kanunu’nda değişiklik yapılması öngörülüyor. Paketin, Bakanlar Kurulu’nda görüşülmesinin ardından TBMM’ye sevk edilmesi bekleniyor.

ASKERİ SUÇLARA SİVİL MAHKEMELERDE YARGILAMA: Anayasa değişikliği ile askeri mahkemelerin kaldırılması nedeniyle, asker kişilerin işledikleri suçlar nedeniyle sivil mahkemelerde yargılanmasına ilişkin düzenleme yapılıyor. Taslakta, “Askeri suçların soruşturması ve kovuşturmasında 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri uygulanır.” hükmü getirilirken, subay ve astsubayların şüpheli sıfatıyla ifadesinin bizzat Cumhuriyet savcısı tarafından alınacağı düzenleniyor.

HSK’YA YENİ DÜZENLEME: Anayasa değişikliğine uyum paketiyle hakimler ve Savcılar Kurulu’nda da değişiklik yapılıyor. Hakimler ve Savcılar Kanunu’nda yer alan ‘Yüksek’ ifadelerinin tamamı kanun metninden çıkartılıyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu’nun adı da Hakimler ve Savcılar Kurulu Kanunu olarak değiştirilirken, 3 daireden 2 daireye indirilen HSK dairelerinin yetkileri de yeniden düzenleniyor. HSK üyelerini seçimine ilişkin düzenleme Anayasa’ya uyumlu hale getirilirken Kurulun; Üç üyesi, birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adlî yargı hâkim ve savcıları; bir üyesi, birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idarî yargı hâkim ve savcıları arasından Cumhurbaşkanınca, Üç üyesi Yargıtay üyeleri; bir üyesi Danıştay üyeleri; üç üyesi, hâkimlik mesleğine alınmasına engel bir hâli olmayan, yükseköğretim kurumlarının hukuk dalında görev yapan öğretim üyeleri ile meslekte fiilen onbeş yılını doldurmuş avukatlar arasından Türkiye Büyük Millet Meclisince dört yıl için seçileceği düzenleniyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.