Uveyş Ana'da 2015 karne heyecanı

Uveyş Ana'da 2015 karne heyecanı

Yüksekova'da Kürtçe eğitim veren Uveyş Ana İlköğretim Okulu'nda öğrenciler karne aldı.

ÖMER OĞUZ / YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA - Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde KURDÎ-DER tarafından 15 Eylül 2014'de anadilde eğitim verilmesi amacıyla açılan Üveyş Ana İlköğretim Okulu'nda (Dibistana Seretayî ya Dayîka Uveyş) birinci eğitim ve öğretim yılı tamamlandı. Eğitim döneminin sona ermesiyle bugün 40 öğrenciye karneleri dağıtıldı.

haberinfotograflari.gif

Karne törenine öğretmen ve öğrencilerin yanı sıra, belediye eşbaşkanları, DBP ve HDP ilçe eşbaşkanları, Esendere DBP Belde Eş Başkanı Mehmet Çapraz, İl Genel Meclisi üyeleri, Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İrfan Sarı da katıldı.

Okul öğretmenlerinden Doğan Engüder, okulda emeği geçen öğretmen ve velilere teşekkür ederek, "Aslında tam da tarihi bir eşikteyiz. Çünkü Kuzey Kürdistan'da ilk kez Kürtçe eğitim veren okul bir yılını tamamlayarak çocuklara karne veriyor. Bildiğiniz üzere Kürtçe, yıllardan beridir yasak. Ama özgürlük mücadelesi ve şehitlerimizin sayesinde bugün bu seviyeye ulaştık. Hepimiz çok mutluyuz" dedi.

Kürt halkına çağrıda bulunan Engüder, "Dil bir ulusun her şeyidir. Dil kalmazsa, ulusun kendisi de kalmaz. Zaman içinde ölüp gider. Bu yüzden tüm halkımıza gelecek yıl için daha güçlü bir sahiplenme bekliyoruz. Halkımız özgür okullarına sahip çıkmalı" diyerek gelecek yıl için kayıtlarının bugünden itibaren başladığını söyledi.

Ardından söz alan Yüksekova Belediyesi Eşbaşkanı Ruken Yetişkin ise, "Kürt çocukları kendi dillerinde eğitim gördü. Bir yıl tamamlandı ve ikincisi de devam edecek. İşte bu Kürtçe eğitim Kürtlerin bin yıllık bir özlemidir. Tıpkı Türkiye siyasetine damga vurarak büyük bir başarı elde ettiysek, Kürtçe eğitim konusunda aynı başarıyı elde edeceğiz. Tüm halkımıza ve çocuklarımıza kutlu olsun" şeklinde konuştu.

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği başkanı İrfan Sarı ise "Bugün önemli birgün, sizinle duygularımı paylaşmak istiyorum. Dini bütün bir ailede, müezzin bir babanın oğlu olarak ilkin Arapça girdi hayatıma. Ne yazıkki en sevdiklerimizi defnederken Arapça ile uğurladık. Okul hayatında sistemin bize Türkçe müfredatı üzerinde yönelimi vardı. Okul bahçelerinde 'Ne mutlu Türk'üm' diyerek yalan yemin ettirdiler. Aynı zamanda 'Korkma, sözmez bu şafaklarda yüzen al sancak' diyerek Türk halkının ulusal marşını okutturdular. Kendimize ait bir şeyin olmadığı ve giderek kendimize yabancılaştığımız kara bir tünelden  geçtik. Bugün Kürtçe dilinde eğitim gören bir aradayız" dedi.

Mutlu ve duygusal olduğunu ifade eden Sarı, Bu temelde anne ve babaları tebrik ediyorum. Çok değerli Kürtçe dili öğretmenlerimize saygılarımı sunuyor, çocuklarımızın gözlerinden öpüyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından öğrencilere karneleri verildi. Karne dağıtımı sonrası öğrenci, öğretmen ve aileler beraber hatıra fotoğrafı çektikten sonra, hep beraber halaya durdular.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.