Uluslararası basın örgütleri: Muhalif basın yargısal taciz altında

Uluslararası basın örgütleri: Muhalif basın yargısal taciz altında

IPI, RSF, TGS, CPJ ve EFJ temsilcilerinden oluşan heyet, muhalif basına ilan kesme cezaları veren Basın İlan Kurumu ile görüştü. Heyet tarafından yapılan ortak açıklamada, muhalif basın kuruluşlarının sürekli yargısal tacize maruz kaldığı vurgulandı.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) temsilcilerinden oluşan heyet, Türkiye’ye gelerek Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile birlikte çeşitli temaslarda bulundu. Heyet Evrensel ve Birgün gazetelerine kamu ilanlarında uygulanan ilan durdurma cezasına ilişkin Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Rıdvan Duran ile görüştü. Görüşmenin içeriği ve detaylarına ilişkin TGS’nin akademi binasında basın toplantısı düzelendi. Toplantıya Evrensel ve Bürgün gazetelerinin temsilcileri, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, IPI Türkiye Program Direktörü Oliver Money Kyrle, RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, CPJ ve EFJ temsilcileri katıldı.

Toplantıda ilk olarak söz alan Oliver Money Kyrle, BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran ile bir buçuk saatlik görüşme yaptıklarını söyledi. Kendisi ile yaptıkları görüşmenin detaylarını aktaran Kyrle, kurum müdürünün Türkiye’de binin üzerinde medya kuruluşuna ilan verdiklerini, hepsine eşit ve adil davrandıklarını söylediğini aktardı. Evrensel ve Birgün gazetelerine verilen ilan kesme cezalarını kendisine hatırlattıklarını aktaran Kyrle, Duran’ın da verilen cezaların yayın politikaları ile alakalı olmadığını tamamen mevzuatla alakalı olduğunu, mevzuatı yerine getirdiklerinde verilen cezaların da kaldırılmasının an meselesi olduğunu savunduğunu belirtti.  

IPI: BİK BUNUN PARÇASI OLMADIĞINI GÖSTERMELİ

Heyet olarak Rıdvan Duran’ın söylediklerine inanmak istediklerini dile getiren Kyrle, gazetelere verilen cezaların en kısa zamanda kaldırılmasını istedi. Türkiye’de son 3 yılda Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile 170 gazetenin kapatıldığın hatırlatan Kyrle, kapatılmayan kurumların çalışanlarının da sürekli yargısal tacize maruz kaldığını ifade etti. Kyrle, Türkiye’de medya üzerinde baskı ve korku politikalarını görmezden gelmenin mümkün olmadığına dikkat çekti, “BİK bu verdiği ilan cezalarını kaldırarak bu politikanın bir parçası olmadığını göstermeli” dedi.

BİK Genel Müdürü ile dağıtılan ilan paraları konusunu da görüştüklerini belirten Kyrle, görüşmenin detayını söyle aktardı: “Rıdvan Bey bize gazetelere eşit ve adil yaklaşıldığını söyledi. Biz de bu ilan paraları nasıl dağıtılıyor diye sorduk. Aldığımız cevap bu raporların kamuya açık olmadığı, genel kurula gönderildiği ve oradan ulaşabileceğimizi söyledi. BİK yıllık 450 milyon ilan parası dağıtıyor, ancak şeffaflık yok. Dolayısı ile kamuoyu kendi parasının nereye gittiğini bilmeli. Görüşmede bir diğer önemli nokta verilen cezaların yayın politikası ile ilgili olmadığı ancak verilen bazı cezaların yapılan haberlerden olduğunu kendilerine söyledik. Onlar da bize ‘Devletin onurunu ve haysiyetini zedeleyici yaklaşımlara izin vermeyeceğiz’ dediler. BİK’e verilen yetkilerin bağımsız gazeteciler üzerinde bir silah gibi kullanması bizi endişelendiriyor.”

RSF: BU SÖYLEM ÇOK TEHLİKELİ

RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ise ilan cezalarının sadece Birgün ve Evrensel gazeteleri ile sınırlı olmadığını, birçok gazeteye bu şekilde ilan cezalarının verildiğini ifade etti. Yapılan görüşmede BİK Genel Müdürü’nün kurumun aynı zamanda ‘devletin onurunu koruduğunu, bu gazetelerde ‘güvenlik güçlerinin halka saldırıyor gibi ibareleri kullanarak güvenlik güçlerinin kötü gösterilmesine müsaade etmeyeceklerini’ söylediğini belirten Önderoğlu, bu söylemin çok tehlikeli ve sorunlu bir söylem olduğunu söyledi.    

TGS: İŞİMİZ EN DOĞRU HABERİ HALKA ULAŞTIRMAK

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ise BİK tarafından ilanları kesilen gazetelerin kapılarına kilit vurulamayacağını, bu gazetelerin gücünü okuyucularından aldığını ifade etti. Gazetecilerin işinin en doğru haberi halka ulaştırmak olduğunu söyleyen Durmuş, bunu yapan medya kuruluşlarının baskıya uğramaması gerektiğini dile getirdi.

ÜZÜM: CEZALARIN HADDİ HESABI YOK

Birgün gazetesi olarak 29 Ağustos 2019 tarihinden bu yana ilanlarının kesildiğini söyleyen Birgün gazetesi Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Koç Üzüm, “Bağımsız medyaya temsilcileri hiç bir güç odağına bağlı olmadan yayın yapıyoruz. Bu tür şeylerle ilk defa karşılaşmadık. Onlar da biliyor bize bu baskılarla boyun eğdiremezler. Bize hiç bir mahkemeye dayandırılmadan, tamamen dilimizden ve yayın politikasından kaynaklı verilen cezaların haddi hesabı yok” dedi.

POLAT: MUHATTAP BULAMIYORUZ

Son olarak söz alan Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, “BİK yönetimi değiştiğinden beri bize kapılarını kapattı. Yönetim değişikliğinden sonra 10-15 günlük ilan kesme cezaları verilmeye başlandı. BİK tarafından dağıtılan ilan paralarının kimlere verildiğine ilişkin bir şeffaflığa ihtiyaç var. Haber yapmamız gerekirken BİK’le uğraşıyoruz, bizi rahat bıraksınlar. Mart ayı ortasında BİK’in bu ısrarı sürerse biz ilan hakkımızı kaybediyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından toplantı sona erdi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.