Ulaştırma Bakanı Arslan: Vatandaşı yerli WhatsApp'a inandıracağız

Ulaştırma Bakanı Arslan: Vatandaşı yerli WhatsApp'a inandıracağız

Ulaştırma Bakanı Arslan 'yerli WhatsApp' adını verdikleri uygulamanın izlenemeyeceğini iddia ederken "Vatandaşı buna inandıracağız" dedi.

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, ‘yerli ve milli WhatsApp diye lanse edilen uygulamaya isim aradıklarını söyledi. Arslan, PTT tarafından geliştirildiği açıklanan uygulamayı kimsenin izleyemeyeceğini ve mesajları kaydedemeyeceğini iddia etti.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’a konuşan Arslan uygulamaya ilişkin şu bilgileri verdi: “Yerli whatsApp’ın güvenliği konusunda çok iddialıyız. Biz bu sistemi öyle bir kriptolojiyle hazırlıyoruz ki, sadece gönderici ve alıcıyı irtibatlıyoruz. Bu irtibatlandırmadaki bilgiler, hiçbir şekilde depolanamaz. Hiçbir şekilde sisteme müdahale etme şansı yok. Vatandaşı buna inandıracağız. Önce kurumlar kullanacak. Kurumların yaptığı işlemler ve yazışmalar için. Sonra özel şirketlerin talepleri doğrultusunda hizmet vereceğiz. 6 ay sonra da bireysel hizmet başlayacak.”

‘İSTERSENİZ SİZE BAŞKA YAZILIM YAPARIZ’ 

Kurulan sistemin dinlenmesi, kayıt edilmesi ve depolanmasının mümkün olmadığını iddia eden Arslanşöyle dedi: “Yazılımımızı test edenler de bunu görüyor. Tam tersine bazı kuruluşlar diyor ki; ‘Ben bunu aynı zamanda bir yerde kaydedeyim-depolayayım’ Biz de onlara ‘bu yazılımla bunu yapamazsınız. Ama isterseniz size başka bir yazılım yaparız’ diyoruz. Yazılımı yapan da haberleşmeye ulaşamaz, sistem buna engel. Kripotoloji ve yazılım buna engel. Yazıyorum, kuruyorum, çıkıyorum. Sistem sizin cihazınızda oluyor. Çünkü biz sadece uçları irtibatlandırıyoruz. Arada hiçbir şekilde hiçbir kimsenin, dinleme, kaydetme, kesme durumu yok” dedi.

‘HACKERLERE TESTLERİ YAPTIRDIK’

WhatsApp, Facebok dahil, kimsenin ‘yazışmalar hizmet verici tarafından depolanmıyor’ diyemediğini ya da ‘telefon konuşmaları teknik olarak dinlenme imkanı yok’ denilemediğini söyleyen Arslan, şöyle konuştu: “Ama biz, burada teknik olarak, ‘dinlenemez, kaydedilemez, aradaki sunucu buna erişemez’ diyoruz. Hackerler da dahil birçok kişiye güvenlik, sızma testleri yaptırdık. Özellikle de biz bu projeyi açıkladığımız andan itibaren, dünyanın her yerinden olağanüstü saldırılar oldu, kırmak için. Şu ana kadar hiçbir şekilde kırılmış değil ve arkadaşlarımız çok iddialı bu konuda.”

Haberin tamamı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.