Üçlü Suriye zirvesi İdlib mesajlarıyla başladı

Üçlü Suriye zirvesi İdlib mesajlarıyla başladı

Türkiye, Rusya ve İran arasındaki kritik Suriye zirvesi başladı. Zirvenin açılışında Rusya ve İran liderleri "İdlib'in terörden temizlenmesi gerektiği" vurgusu yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye gündemiyle Rusya’nın Soçi kentindeki Suriye zirvesi başladı.

Zirvenin açılışında ilk konuşmayı yapan Putin, “Suriye topraklarının neredeyse tamamında çatışmasızlık rejimine uyuluyor, şiddet olayları azalıyor. Bu, Astana sürecinin bir sonucu” dedi. Putin, “Suriye’nin anayasasını hazırlayacak komitenin çalışmalarını en yakın zamanda başlaması çok önemli” diye konuştu.

İDLİB VURGUSU

Rus lider, “İdlib’de terörist grupların varlığına tahammül etmemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Putin’in ardından söz alan Ruhani ise Suriye’nin geleceğine sadece Suriyelilerin karar vermesi gerektiğini vurguladı; ülkenin iç işlerine müdahale edilmemesi gerektiğini söyledi. Ruhani, “Yabancı müdahale ve terör tehdidinden kurtulmuş Suriye’nin önemini görüştük, toprak bütünlüğünü vurguladık” diye konuştu.

RUHANİ: EL NUSRA İDLİB’DEN ÇIKMALI

Ruhani, İdlib’deki el Nusra hakimiyetine dikkat çekerek “İdlib anlaşması bölgede soruna yol açabilir. El Nusra’nın oradan çıkması gerekiyor” ifadelerini kullandı. İran lideri, İdlib anlaşmasının hayata geçirilmesi için çabaların artırılması çağrısı yaptı.

ESAD’LA ARABULUCULUK ÖNERİSİ

Ruhani’nin, Türkiye ile Suriye yönetimi arasında olası bir diyaloğa yardımcı olacaklarını söylemesi de dikkat çekti.

‘Türkiye’nin endişelerini anladıklarını’ belirten Ruhani, “Bu endişeler, Ankara’nın Şam’daki meşru hükümetle işbirliği sayesinde ortadan kaldırılabilir” dedi.

ERDOĞAN: BİZDEN SEVİNDİRİCİ HABERLER BEKLİYORLAR

Ruhani’nin ardından söz alan Erdoğan ise konuşmasına, dün İran’da Devrim Muhafızları’nı hedef alan saldırı konusunda İran halkına başsağlığı dileyerek başladı.

Erdoğan, “Kritik bir dönemde çok kritik bir zirve icra ediyoruz. 8 yıldır bombaların altında hayata tutunmaya çalışan Suriye halkı bizden kalcı siyasi çözüm yolunda sevindirici haberler bekliyor” ifadelerini kullandı.

“Putin’in ev sahipliğinde Soçi’de bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyor, Putin’e teşekkür ediyorum” diyen Erdoğan, “Bugüne kadar yaptığımız 3 toplantıda da beklentileri boşa çıkarmadık. Tüm sıkıntılara, provokasyonlara rağmen Astana ruhunu kararlılıkla muhafaza ettik. Altını çizerek ifade etmek isterim ki Astana platformu, Suriye’de akan kanın sona ermesi için en başarılı girişimdir” dedi.


RUS DIŞİŞLERİ: GÜVENLİ BÖLGEYE ESAD DA İZİN VERMELİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, zirve öncesinde yaptığı açıklamada ‘Türkiye’nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın rızası olmadan ülke içinde güvenli bölge oluşturamayacağını ‘söylemişti. Zaharova, “Egemen bir ülkenin, özellikle Suriye’nin kendi toprakları içinde, üçüncü bir ülkenin yetkisiyle hareket edecek bir askeri birliğin varlığına, doğrudan Şam tarafından karar verilmelidir” ifadelerini kullandı.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.