Üç kuşak cezaevinde

Üç kuşak cezaevinde

Bayburt Cezaevi'nde aynı aileden üç kuşak dışarı çıkmak için gün sayıyor: Yerine kayyım atanan Savur Belediye Eş Başkanı Gurbet Tekin, kızı Vesile Yüksel ve torunu Arin Mirkan.

Yerine kayyım atanan Savur Belediye Eş Başkanı Gurbet Tekin, Bayburt Cezaevi’nde kalıyor. Tekin’in 2012 yılında gözaltına alındığı davadaki 3 yıllık cezası onaylandığı için kesinleşmiş 3 yıl cezası bulunuyor. Öte yandan Savur Belediyesi Eş Başkanı olarak görev yaptığı dönemle ilgili hakkında açılan soruşturmalar da devam ediyor.

Vesile Yüksel, 2016 yılında Mardin Nusaybin’deki çatışmada hayatını kaybeden kardeşi Selim’in fotoğrafını sosyal medya hesabında paylaştı. Gözaltına alındı ve tutuklu olarak yargılandı. Yargılama sonucunda 1 yıl 10 ay ceza aldı. Cezası istinaf mahkemesi tarafından onandı. Cezası onanan Yüksel, Mardin’den Bayburt Cezaevi’ne gönderildi.

Arin Mirkan ise henüz 4 yaşında. Daha bebek. Ne siyasi bir faaliyeti var ne de sosyal medyadan kardeşinin fotoğrafını paylaştı ve Bayburt Cezaevi’nde kalıyor. Hiç bir suçu yok. Ya da tek bir suçu var: Vesile Yüksel’in kızı olmak.

Vesile Yüksel, Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu olarak yargılandığı süre içinde küçük kızları Avesta ve Arin Mirkan ile birlikte kaldı. Ancak cezası istinaf mahkemesinde onaylanıp Bayburt Cezaevi’ne gönderilince yanında sadece Arin Mirkan’ı götürdü. Çünkü Arin Mirkan küçüktü ve cezaevi koşullarında da olsa annesinin bakımına ihtiyacı vardı.

Baba Sultan Yüksel kızını özlüyor ve cezaevinde, annesinin yanında da olsa olsa kızı için endişeleniyor. Haksız da değil çünkü Arin Mirkan’ın vücudunda isilik benzeri bir hastalık görülmeye başlamış. Daha kötüsü, hem annesinin hem kendisinin hem de Mardin’de babasıyla kalan 7 yaşındaki Avesta’nın psikolojisi bozulmuş. “Bayburt uzak olduğu için görüşe çok sık gidemiyoruz” diyor Sultan Yüksel, “En son birkaç ay önce babası Vesile’yi görmeye gitti. Ancak telefonda konuşabiliyoruz. Birkaç gün önce telefon görüşü vardı. Ama Vesile de konuşamadı Avesta da. Hepimizin psikolojisi bozuldu.”

DİSİPLİN CEZASI TAHLİYEYE ENGEL

Aslında Vesile Yüksel’in cezası bitmiş ama aldığı disiplin cezası nedeniyle tahliye edilmiyor. 15 Ocak 2019 tarihinde tahliye olması gerekirken Bayburt Cezaevi tarafından kendisine verilen disiplin cezaları nedeni ile Cezaevi İdaresi Gözlem Kurulu tarafından iyi halli olmadığı gerekçesi ile şartlı tahliyesine izin verilmedi.

Sultan Yüksel, “15 Ocak’ta Vesile’nin cezası bitti, tahliye olmasını bekliyorduk. Ancak disiplin cezası olduğu için bırakmadılar. Bu psikolojik olarak çocukları da Vesile’yi de çok etkiledi. Cezaevi idaresi böyle bir karar almasa Arin Mirkan cezaevinden çıkmış olacaktı, tedavisini dışarıda yapacaktık. Avesta da annesine ve kardeşine kavuşacaktı” diyor.

Vesile’nin nasıl bir disiplinsizlik yaptığıyla ilgili ise şunları söylüyor Sultan Yüksel: “Ben Vesile’nin bir suçu olduğuna inanmıyorum. Belki bazı hukuksuz şeyler dayatılmıştır, o da karşı çıkmıştır. Sayıma çıkmamışsa belki o sırada Arin Mirkan’la ilgileniyordu. Bunun için disiplin cezası verseler de tahliye olması gereken bir insan içeride tutulmaz ki.”

‘AVESTA ANNESİNE KAVUŞMALI’

“İnsan kardeşinin fotoğrafını sosyal medyada paylaştı diye ceza alır mı?” diye soran Sultan Yüksel, “Aldığı cezayı da tamamladı. Ama bu disiplin cezası kabul edilemez. Derhal serbest bırakılmalı Vesile. Arin Mirkan cezaevinden çıkmalı, Avesta annesine kavuşmalı” dedi.

Bayburt cezaevinde aynı aileden üç kuşak dışarı çıkmak için gün sayıyor. Vesile Yüksel’in cezası bitti ama cezaevi yönetimi disiplin cezasını gerekçe göstererek tahliye etmedi. Arin Mirkan da dışarıda tedavi olmak ve sokakta arkadaşlarıyla oynamak için annesine verilen disiplin cezasının bitmesini bekliyor.

(VECDİ ERBAY / DUVAR)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.