Tutuklu vekillere 'kurum malına zarar verdin' cezası

Tutuklu vekillere 'kurum malına zarar verdin' cezası

Eski HDP milletvekilleri Çağlar Demirel, Selma Irmak ve tutuklu Hacire Tanırgan'a kameraları kapattıkları gerekçesiyle 'kurum malına zarar verdin' denilerek disiplin cezası verildiği ortaya çıktı.

Kocaeli 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’nün, Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır eski milletvekili Çağlar Demirel, Hakkari eski milletvekili Selma Irmak ve tutuklu Hacire Tanırgan’a, 29 Temmuz’da 3 gün disiplin cezası verdiği ortaya çıktı. Cezanın gerekçesi ise ‘kurum malına zarar vermek’ olarak belirtildi.

Havalandırmaya çıktıkları alandaki kameraların erkek gardiyanlar tarafından izlendiği uyarısıyla karşılaşan kadın hükümlüler, bu uyarı karşısında alanı gören kamerayı kapattılar. Tanırgan, Irmak ve Demirel’e, ‘Kurum araç ve gerekçelerine zarar vermekten’ 3 gün disiplin cezası verildi.

Cezaevi idaresine kapatma gerekçesi olarak, “Ceza infaz kurumu idaresinin güvenlik önlemlerini alırken hükümlü tutukluların özel ve mahremiyet alanlarının korunması hakkını ihlal edilmemesine özen göstermesi gerekir” ifadelerini kullanan Demirel, Irmak ve Tanırgan kameraları, “güvenliği ihlal etme amaçlı kapamadıklarını, bu iddiayı reddettiklerini, erkek gardiyanlar tarafından sürekli izleniyor olmakla özel alanlarının ihlal edildiğini” belirttiler.

‘ÖZEL DEĞİL ORTAK YAŞAM ALANI’

Kocaeli 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü ise verdiği karardaki değerlendirme kısmında, “Oda havalandırma alanları özel yaşam alanı olmayıp, ortak kullanım alanı olduğuna” değinerek, “Dolayısı ile her hükümlü tutuklu bu ortak kullanım alanında genel adap kuralları çerçevesinde giyinmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

Verilen cezaya Irmak, Demirel ve Tanırgan, Kocaeli İnfaz Hakimliği’ne başvurarak itiraz etti. İtirazın kabul edilmesi üzerine mahpusların duruşması bugün Kocaeli İnfaz Hakimliği’nde görüldü. Mahkemeye gelen hasar raporuna göre kameralarda hasar tespit edilmedi. Bir sonraki duruşmada cezaevi personeli dinlenecek ve kamera kayıtları izlenecek. Duruşma 26 Kasım tarihine ertelendi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.