TÜSİAD: Türk vatandaşları Türk lirasından kaçıyor

TÜSİAD: Türk vatandaşları Türk lirasından kaçıyor

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı İstanbul’da Sabancı Center Hacı Ömer Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan yaptı.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Tuncay Özilhan, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nda yaptığı konuşmada ekonominin düzelmesi için hukuk ve adalet vurgusu yaptı. yaklaşık 20 dakika konuşan Özilhan “Rezervler eriyor, halkın alım gücü azalıyor. Türk vatandaşları Türk lirasından kaçıyor. Türkiye küresel rekabette kan kaybediyor. Enflasyonda 121. sıradayız. Yargının bağımsızlığı 111., yargıda hak aramada 109., basın özgürlüğünde 129. sıradayız. Bu nedenle ekonominin düzelmesi için hukuk ve adalet sisteminin düzelmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Tuncay Özilhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

2007’DEN BU YANA 14 KEZ SANDIĞA GİTTİK: 14 Yapılan seçimlerde, seçim ekonomisi uygulanıyor. Yapısal sorunların çözümü hep ileri tarihlere erteleniyor. Bu sıkışmayı seçimlerle aşmaya çalışıyoruz. 2007’de bu yana tam 14 kez sandığa gittik. İptal edilen İstanbul seçimini de dahil edersek 15 ediyor. Peki bu kadar seçimi niye yaptık? Yeni bir toplumsal uzlaşma sağlamak için. Değişen toplumsal yapıya uygun yeni bir sistem kurmak için. Güçler ayrılığının mükemmel işlediği, yürütmenin rahat çalıştığı, parlamenter denetimin etkin olduğu, hukuk devletinin sorgusuz sualsiz işlediği, ifade ve medya özgürlüklerinin güvence altına alındığı, yargının bağımsızlığından ve tarafsızlığından kimsenin en ufak bir kuşkusunun olmadığı, her vatandaşın kendisini eşit ve muteber vatandaş olarak gördüğü, kurumsal yapıların güçlü, düzenleyici kurumların bağımsızlığının garanti altında olduğu bir sistem kurmak için.

SEÇİMLERİN İPTALİYLE GERİLİM BİR SÜRE DAHA DEVAM EDECEK: Peki bu sistemi kurabildik mi? Bugün geldiğimiz noktaya bakarsak henüz evet diyemiyoruz. Parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş henüz tamamlanmış gözükmüyor. Türkiye Cumhuriyeti gibi büyük ve köklü bir devletin sisteminin değiştirilmesi, uyumlaştırılması daha bir süre alacak gibi gözüküyor. Cumhurbaşkanlığı sisteminin kurumsal yapısı da henüz tam oturtulamadı. Bu da her alandaki sorun alanlarının üzerine etkin bir biçimde gidilmesini engelliyor. Bunların yanı sıra toplumsal kutuplaşma ve gerilim var. Art arda gelen seçimlerdeki sert ve toplumu ayrıştıran söylemler maalesef toplumsal huzuru bozuyor. 31 Mart seçim döneminde de böylesi bir propaganda dönemi yaşandı. Seçim sonrasında da muhalefet liderinin saldırıya uğraması siyasi gerilimi daha da yükselti. İstanbul seçimlerinin iptali ile de siyasi gerilimin bir süre daha devam edeceği belli. Bunlara rağmen insanımız sağduyusunu ve soğukkanlılığını koruyor. Sokakta, üniversitelerde, mahallelerde gençler arasında bir kutuplaşma görmüyoruz. Seçmen büyük bir siyaset olgunluğuyla davranıyor. Çünkü demokrasinin ilkeleri vatandaşlarda kök salmış durumda.

TÜRKİYE İTTİFAKI ÇAĞRISI ÖNEMLİ: Sayın Cumhurbaşkanımızın seçimlerden sonra Türkiye İttifakı yapmasını ve geçen hafta kuşattığı bir anlayışa vurgu yaparak birlik çağrısı yapmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Nasıl ki hem ülkemizin kurtuluşunu ve cumhuriyetimizin kuruluşunu birbirimize kenetlenerek başardıysak, bugünlerden de böyle çıkarız.Hepimiz el birliği yaparak hem demokrasiyi hem de ekonomiyi güçlendireceğiz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.