'Türkiye'nin uyarısı gülünç'

'Türkiye'nin uyarısı gülünç'

Alman siyasetçiler, Türkiye'nin Almanya'ya seyahat uyarısı yapmasına tepkili. Berlin'de siyasetin farklı kanatlarından Ankara'ya eleştiri yapıyor. Başbakanlık Dairesi Başkanı, uyarıyı 'kötü bir espri' diye niteledi.

Türkiye’nin Almanya’ya yönelik seyahat uyarısı, 24 Eylül’de sandık başına gitmeye hazırlanan Almanya’da siyasetçilerden tepki çekti.

Başbakanlık Dairesi Başkanı, uyarıyı ‘kötü bir espri’ diye nitelendirdi.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Alman Başbakanlık Dairesi Başkanı Peter Altmeier Twitter hesabından açıklama yaptı.

Altmeier, Türkiye’de birçok Alman’ın gerekçe olmaksızın tutuklu bulunduğunu belirterek, bu durumu ‘haksız’ diye nitelendirdi. Altmaier, Türkiye’nin Almanya’ya yönelik Nazi benzetmelerinin ‘Almanya’nın onurunu zedelediğini’ de belirtti.

‘AB FONLARI DURDURULSUN’

Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partisinin liste başı adayı ve Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Hermann da Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin derhal kesilmesini talep etti.

Hermann, Funke Medya Grubu’na verdiği demeçte Türkiye-AB üyelik müzakerelerine değinerek “Üyelik müzakereleri konusunda kırmızı çizgi uzun süredir aşılmış durumda. Bu nedenle Türkiye ile üyelik müzakerelerinin sonlandırılması gerektiğini düşünüyorum” dedi. Türkiye’ye yapılan AB yardımlarına da işaret eden Hermann, “Bu anlamsız ödemeler durdurulmak sorunda. Hem de mümkün olduğunca kısa süre içinde” diye konuştu.

Hür Demokrat Partili Avrupa Parlamentosu milletvekili Alexander Graf Lambsdorff ise Funke Medya Grubu’na verdiği demeçte Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin durdurulmasını talep etti.

Hristiyan Birlik Partileri Federal Meclis Grup Başkanı Volker Kauder ise Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin kesilmesinden yana değil. Kauder, ARD televizyonuna yaptığı açıklamada “Türkiye ile insan hakları, din özgürlüğü, hukuk devleti konularında konuşmak isterim” dedi. Kauder, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bunu reddetmesi halinde Türkiye’nin AB kapısını kendisinin kapatmış olacağını kaydetti.

Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı Martin Schulz da hafta sonunda Ankara’yı seyahat uyarısı nedeniyle sert bir şekilde eleştirmişti. Mainz’da yaptığı bir seçim etkinliğinde konuşan Schulz, “Ankara’daki hükümet ölçüyü kaçırıyor. Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkiler Ankara’nın sistematik bir şekilde yürütmeye çalıştığı gibi olmamalıdır” dedi.

‘ERDOĞAN PROPAGANDA YAPIYOR’

Yeşiller Partisi’nin Eş Başkanı Cem Özdemir ise Erdoğan’ı ‘propaganda’ iddiasıyla suçladı. “Erdoğan’ın davranışı bir başkana yakışmıyor” diyen Özdemir, “Nifak tohumunu Almanya’ya taşımasına izin veremeyiz… Alman-Türk vatandaşlarımıza çağrı yapıyor. Siz Erdoğan’ın propagandasına kanmayın” ifadelerini kullandı.

Çok sayıda sivil toplum kuruluşunun çatı örgütü olan Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Gökay Sofuoğlu ise Nordwest Zeitung’a yaptığı açıklamada Türkiye’nin Almanya’ya yönelik seyahat uyarısını ‘gülünç’ diye nitelendirdi. Sofuoğlu, “Türk hükümetinin Almanya’daki genel seçimlerin dışında durması benim açımdan daha önemli” diye konuştu.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.