Türkiye'nin AİHM karnesi: 2 bin 988 dava ihlal kararı verildi

Türkiye'nin AİHM karnesi: 2 bin 988 dava ihlal kararı verildi

AİHM'de Türkiye hakkında bugüne kadar 3 bin 386 dava açıldı. Davalardan 2 bin 988'inde en az bir maddenin ihlal edildiğine karar verilirken 77 davada ihlal olmadığı kararı çıktı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş tutukluluğu nedeniyle hak ihlaline uğradığı kararı, gündemde geniş yer buldu.

Doğruluk Payı, yaşanan tartışmalar üzerine AİHM’in Türkiye kararlarıyla ilgili istatistikleri derledi. AİHM’in verilerine göre, 1959-2017 yılları arasında Türkiye’nin taraf olduğu 3 bin 386 dava görüldü. Bu davaların verilen karara göre dağılımı ise şöyle:

Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) maddelerinden en az birini ihlal ettiğine dair kararların, AİHS maddelerine göre dağılımı ise şöyle (tek bir davada birden fazla madde konu olabildiği için tablodaki toplam sayı karara varılan dava sayısından yüksek çıkmaktadır):

AİHM’in ihlal kararı verdiği davalarda tazminat ödenmesi söz konusu. Adalet Bakanlığı’nın 2017 faaliyet raporuna göre 2012’den bu yana Türkiye’nin AİHM kararları çerçevesinde ödediği tazminat miktarları şöyle:

Eski CHP milletvekili Zeynep Altıok’un verdiği soru önergesine gelen yanıta göre, 2012’den önceki dönemlere ait tazminat bilgileri şöyle:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.