Türkiye'den üçlü zirveye ret

Türkiye'den üçlü zirveye ret

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mültecilerle ilgili olarak Bulgaristan ve Yunanistan'ın yer alacağı toplantıya katılmayı reddetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’la bir araya geldi. Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Erdoğan ve Borisov, basın toplantısı düzenledi.

Suriye’deki gelişmeleri değerlendirdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugünkü görüşmelerimizin ana maddesini Suriye’de yaşanan gelişmeler oluşturdu. Rejimin İdlib’e yönelik saldırganlığının durdurulması yönünde atılabilecek adımları ele aldık. Bu kapsamda verdiğimiz mücadelede şehit olan evlatlarımızın ailelerine başsağlığı diliyorum” diye konuştu.

ERDOĞAN: AB ÇİFTE STANDART UYGULUYOR

İdlib’de 1 milyondan fazla kişinin Türkiye sınırına yöneldiğini söyleyen Erdoğan, “Görüşmemizde Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerinin çoğunun bu konudaki duyarsızlığını dile getirmek durumunda kaldım. 4 milyondan fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye’nin durumunu Avrupa ve dünya anlamış değil. Adil bir yük paylaşımına Avrupa Birliği destek vermezse kapıları açmak durumunda kalırız diye açıklamıştık. Biz Türkiye ile AB arasındaki uzlaşma çerçevesinde taahhütlerimizi yerine getirdik. AB ise gerekleri yerine getirmedi. AB bugün de çifte standart uygulamaktadır” dedi.

‘1 MİLYAR AVRO GÖNDERECEĞİZ DEDİLER, ARTIK İSTEMİYORUZ’

“Hangi adil yük ve sorumluluk paylaşımı? Biz zaten 40 milyar doları aşkın harcama yaptık” diyen Erdoğan, “Türkiye’ye 6 milyar avro verecektiniz. Onu da STK’lara vereceklerdi. Bunu verdiler mi, hayır. Şimdi bu ara görüşüyoruz, size 1 milyar avro göndereceğiz diyorlar. Kimi aldatıyorsunuz ya? Bugün Sayın Başbakan’a (Borisov) da söyledim, biz artık bu parayı da istemiyoruz. 40 milyar doları harcayan Türkiye Cumhuriyeti onların vereceği parayı da bulur?” ifadelerini kullandı.

‘MÜLTECİLER GİDECEKLERİ YERİ SEÇMEKTE ÖZGÜR’

Yunanistan’a geçmek isteyen 2 mültecinin öldürüldüğünü belirten Erdoğan, “AB çifte standart uygulamaya devam ediyor. Yunanistan’ın ölümlere dahi yol açan tedbirleri desteklemektedir. Sığınmacılar, mülteciler bulundukları ülkeleri terk etmekte ve gidecekleri yeri seçmekte özgürdürler. Uluslararası hukuka göre bu kişilerin zorla tutulması mümkün değildir. Ve bu kişiler özgür iradeleriyle ülkemizden ayrılmaktadır. Bugün Yunan askerleri 2 tane mülteciyi öldürdü ve 1 tane de ağır yaralı var. Değerli dostum Boyko’nun liderliğindeki Bulgaristan’ın bu konuda sağduyulu bir yaklaşım sergilediğini ifade etmek isterim. Bulgaristan’la mükemmel olarak nitelendirebileceğim bir güvenlik işbirliğimiz var” şeklinde konuştu.

BORİSOV: TÜRKİYE TAAHHÜTLERİNİ YERİNE GETİRDİ

Erdoğan’ın ardından konuşan Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, İdlib’de hayatını kaybeden askerler için başsağlığı diledi.

Korona virüsüne karşı ihtiyaç duyduğumuz fakat elimizde yeterli olarak bulunmayan malzemelerle ilgili olarak bize yardımcı olmaya hazır olduğunuz için teşekkür ediyorum. Filtreli maskeler bize temin edilmesi için yardımcı olacağınız için ayrıca teşekkür ediyorum. Bu maskeler sadece Çin, Türkiye ve Hindistan’da üretilmektedir” dedi.

İdlib’de yüz binlerce kişinin sınırlara yöneldiğini söyleyen Borisov, “Türkiye’nin Bulgaristan sınırına yönelik AB’yle imzalanan anlaşmanın hükümlerini ve taahhütlerini yerine getirdiği için teşekkür etmek istiyorum. Bu da Bulgaristan vatandaşlarının müsterih olması sağlıyor” ifadelerini kullandı.

‘ÜÇLÜ TOPLANTI İÇİN BÜYÜK BİR ÇABA HARCADIM’

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da bir zirve yapılması teklif ettiğini, sınırdaki mülteci ölümleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan Başbakanı Miçotakis’le görüşmeyi reddettiğini aktaran Borisov, şöyle devam etti:

“Buraya kadar çok büyük bir çaba harcadım. Sofya’da üçlü veya daha büyük bir formatta bir toplantının gerçekleştirilmesi konusunda. Belki de başarabilirdik. Tam o sırada öldürülen göçmenler konusunda bilgi geldi. Sayın Cumhurbaşkanı aslında cuma günü Sofya’ya gelmeye hazırdı. Fakat Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile aynı masaya oturma arzusunu göstermeyince toplantı düzenlemekten vazgeçildi. Ancak inanıyorum ki en kısa zamanda Avrupa Konseyi ve tüm mevkidaşlarımızla böyle bir görüşme yapmamız gerekiyor.”

AB’nin mülteci anlaşmasındaki mali yardımı vermemesini eleştiren Borisov, “Mülteci anlaşmasının uygulanması lazım. Türkiye’ye kaynağın neden verilmediğini anlayamıyorum. AB’nin ana ilkelerinden birisi yükün paylaşılmasıdır” diye konuştu.

Yeniden söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “AB maalesef sözünde durmadı. Yunan askerinin 2 kişiyi öldürmesi, 1 kişiyi ağır yaralaması süreci olumsuz etkilemiştir. Bunların uluslararası göç hukukuna saygıları yok. Nasıl olsa Türkiye mültecilere 9 sene baktı, barındırdı. Herhalde 19 yıl daha bakar diyorlar. Kusura bakmasınlar artık böyle bir süreç yok” dedi.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum