Türkiye'den İdlib talebi: Sınırı açın!

Türkiye'den İdlib talebi: Sınırı açın!

BM: Türkiye'den, İdlib'de savaş çıkması halinde sivillerin kaçabilmesi için sınırlarını açmasını isteyeceğiz.

Suriye ordusunun Türkiye sınırındaki İdlib’i silahlı isyancılardan geri alma amaçlı bir operasyon düzenlemesinin insani etkileri tartışılırken, Birleşmiş Milletler’den bir açıklama geldi. Kurum, İdlib’de bir savaş çıkması halinde Türkiye’den sınırlarını açmasını isteyeceklerini duyurdu.

Kurumun Suriye’deki insani yardım koordinatörü Jan Egeland, ‘Birleşmiş Milletler’in, İdlib vilayetinde bir savaş çıkması halinde sivillerin kaçabilmesi için Türkiye’den sınırlarını açık tutmasını isteyeceklerini’ söyledi. BM temsilcisi, kendilerinin de olası bir insani kriz için hazırlık yaptıklarını ekledi.

RUSYA, İRAN VE TÜRKİYE’DEN TAAHHÜT

Egeland, Astana sürecinin garantörleri olan Rusya, Türkiye ve İran’ın ‘İdlib’de milyonlarca sivili etkileyecek bir savaştan kaçınmak için ellerinden geleni yapmayı’ taahhüt ettiklerini de açıkladı. BM temsilcisi, üç ülkenin bu açıklamayı bugün düzenlenen bir toplantıda yaptığını söyledi.

Egeland, Suriye’nin kuzeydoğusunda çatışma çıkma ihtimali bulunan bölgede en az 4 milyon kişinin bulunduğunu belirterek, ‘diplomatların ve askeri temsilcilerin bir kan banyosundan kaçınmak için bir anlaşmaya varmasını umduğunu’ söyledi.

BM’ye bağlı sağlık kuruluşları dün bir rapor yayımlayarak, İdlib operasyonu sonucunda 700 binden fazla kişinin yerinden olabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. İdlib’de yüzbinlerce sivilin yanı sıra Suriye ordusu ile yaptıkları anlaşma çerçevesinde ülkenin diğer yerlerinde kontrol ettikleri bölgelerden tahliye edilen binlerce silahlı militan bulunuyor.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.