Türkiye'de tutuklu yargılanan Metin Topuz'un avukatları AİHM'e başvurdu

Türkiye'de tutuklu yargılanan Metin Topuz'un avukatları AİHM'e başvurdu

Türkiye'de tutuklu yargılanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'un avukatları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu. Reuters'a konuşan bir kaynak, başvurunun kabul edildiğini söyledi.

Türkiye’de FETÖ bağlantısı ve casusluk suçlamalarıyla tutuklu bulunan ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un avukatlarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurduğu ortaya çıktı. Topuz’un bugünkü duruşması öncesi Reuters ajansına sızdırılan habere göre, AİHM başvuruyu kabul etti.

Reuters’a konu hakkında bilgi sahibi olan kaynağı, başvurunun ocak ayında yapıldığını söyledi. Kaynak, avukatların Türkiye Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı ayrı bir başvurunun ise 7 Şubat günü reddedildiğini açıkladı. Buna göre, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan ikinci bir başvuruya ise henüz yanıt alınmadı.

Topuz’un durumu, Washington-Ankara hattındaki en önemli gerilim noktalarından biri. ABD’nin uyuşturucu ile mücadeleden sorumlu güvenlik birimi DEA adına tercüman olarak İstanbul Başkonsolosluğu’nda çalışan Topuz Eylül 2017’de gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. ABD’yle Türkiye arasındaki S-400 krizinin tırmandığı haziran ayında görülen son duruşmada, Topuz’un tutukluğunun devamına karar verilmişti.

Topuz, FETÖ bağlantısı olan, aralarında eski savcı ile üst düzey emniyet yetkililerinin de bulunduğu 121 kişiyle temas halinde olmak ve ; 17-25 Aralık 2013’teki yolsuzluk soruşturmasını yürüten kişilerle ‘dış istihbarat arasında aracılık yapmakla’ suçlanıyor. Topuz ise bu bağlantıların işinin parçası olduğunu, temas kurduğu kişileri kendisinin seçmediğini söylüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.