Türkiye'de koronavirüsten 24 ölüm: Bugünkü vaka sayısı 1492

Türkiye'de koronavirüsten 24 ölüm: Bugünkü vaka sayısı 1492

Sağlık Bakanı Koca, koronavirüsle ilgili güncel verileri açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüsü Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, sonbaharda dünyadaki risk beklentisinin tedbirlerin sürekliliği konusunda bir uyarı olduğunu belirterek “Virüsün yayılma hızında azalma olmamıştır. Virüsün hasta etme gücünde azalma olduğu konusunda ise bilimsel bir kanıt yoktur. Maske kullanmamak kişisel hukukun ihlalidir” dedi. Koca, “Yeni kısıtlamalar var mı?” şeklindeki bir soruya “Önümüzdeki dönemde yeni bir kısıtlamayı Bilim Kurulu’nda gündemimize almadık ve şu an düşünmüyoruz” cevabını verdi.

Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

– Korona virüsünün oldukça zor, pek çok bilinmezi beraberinde getirdiği bir dönemini aştığımız konusunda bir iyimserlik içindeyiz. Haziran ayının 3 haftasını geride bıraktık. Başlattığımız normalleşme süreci yakında 1 ayını dolduracak. Zor dönemi aştığımız konusunda iyimserlik içerisindeyiz. Önümüzdeki günler aydınlık olacaktır.

– Ağız ve burun yoluyla bulaşan virüs maske kullanmayı zorunlu kılıyor. Maske kullanmamak kişisel hukukun ihlalidir. Herkesi bu kurala uymaya davet ediyorum.

– Sonbaharda dünyadaki risk beklentisi bizi tedbirlerin sürekliliği konusunda uyarıyor.

– Virüsün yayılma hızında azalma olmamıştır. Yaz aylarında virüsün yayılma hızında azalma olmadı. Virüsün hasta etme gücünde azalma olduğu konusunda ise bilimsel bir kanıt yoktur. Bu tedbir, etkileşim halinde olan kişilerin tamamı tarafından alınmalıdır. Bir ortamda 3 kişi maske takıyor ama bir kişi takmıyorsa, hepimiz risk alıyoruz demektir.

– Gençlerimiz kendilerini rahat hissetmemeliler. Riskli olan büyüklerimize ve kronik hastalığı olanlara bulaştırma potansiyeli taşıyorlar. Mevcut şartlarda büyüklerimiz ve kronik hastalığı olanlar, virüse karşı halen risk grubundadır.

– Bu yıl hekim olmak isteyenlerin sayısı her zamankinden fazla.

– (YKS) Yığılmanın daha az olacağını umuyoruz. Ailelerin sınav merkezinin uzağında beklemelerini, gruplar oluşturmamalarını rica ediyoruz.

– Tüm hayatın yeniden sağlık kazanması, eski temposuna yaklaşması, vaka sayılarının kontrol altında tutulmasına bağlıdır.

– (Covid-19 vakalarındaki artış) İkinci dalgayı yaşamadığımızı rahat söyleyebiliriz. Birinci dalganın etkilerini görüyoruz.

– Eskiye göre hastane yükümüz daha az. Yoğun bakıma giren, entübe olan, entübe hastanın vefat etme oranı giderek düşüyor.

– Vefat edenlerin yaş ortalamasının yükseldiğini görüyoruz. 16 Mayıs’tan önce ortalama vefat yaşı 71 iken 74’e kadar çıktı.

– PCR ve Antikor testleri kapsamında toplam 153 bin kişi taranacak. An itibariyle 118 bin kişi testlere tabi tutulmuştur. Pozitif bulduğumuz oran 1000’de 2.8’dir. Oldukça düşük bir rakamdır. Toplumun bağışıklığı yüzde 1’in altındadır.

– (Covid-19’la mücadele) Önümüzdeki dönemde yeni bir kısıtlamayı Bilim Kurulu’nda gündemimize almadık ve şu an düşünmüyoruz. İller, ilçeler, köyler bazında birtakım kısıtlamaları il hıfzıssıhha kurulları alabilir. Ülke genelinde şu an bir kısıtlama gündemimizde olmadı.

– Kurban Bayramı’nda kısıtlılık olabileceğini şimdiden söylemem zor, ama kısıtlılığın Ramazan Bayramı’ndaki gibi olmayacağı kanaatindeyim.

– (Covid-19 aşısı) Rusya ve Çin’le klinik çalışmayı birlikte yapma noktasında genel bir yaklaşım içindeyiz. Rusya ile daha ilerideyiz.

24 KİŞİ DAHA VEFAT ETTİ  

Sağlık Bakanı Koca, Türkiye’de korana virüsüne ilişkin son verileri de paylaştı. Buna göre, Türkiye’de son 24 saatte 1492 kişiye Covid-19 tanısı konuldu, 24 kişi vefat etti, toplam vaka sayısı 191 bin 657, can kaybı 5 bin 25 oldu. 1386 kişinin daha iyileşmesiyle Covid-19 tedavisi tamamlananların sayısı ise 164 bin 234’e yükseldi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.