Türkiye'de doğurganlık hızının en düşük olduğu il Gümüşhane

Türkiye'de doğurganlık hızının en düşük olduğu il Gümüşhane

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ‘Doğum İstatistikleri, 2018’ rakamlarına göre doğurganlık hızının Türkiye’de en düşük olduğu il 1,3 çocuk ile Gümüşhane oldu.

TÜİK tarafından açıklanan ‘Doğum İstatistikleri, 2018’ rakamlarına göre Gümüşhane'de geçen yıl bin 165 bebek dünyaya geldi. Bir önceki yıla göre kentte bu oran yüzde 7,5 oranında azaldı. Rakamlara göre bir kadının doğurgan olduğu dönemde doğurabileceği ortalama çocuk sayısını ifade eden ‘toplam doğurganlık hızı’ 1,3 çocuk olan Gümüşhane bu rakamla Türkiye'de bu oranın en düşük olduğu şehir oldu.

Gümüşhaneliler, 1,3 çocuk ile toplam doğurganlık hızının en düşük il olma durumunu ise ekonomik zorluklara bağladı.

Kentte esnaf olan, 2 çocuk annesi Mürüvvet Susan Ciğerci, Gümüşhane’nin coğrafi şartlardan dolayı insanların geçim sıkıntısı çektiği için bakamayacakları çocukları yapmak istemediklerini söyledi. Ciğerci, “Şehir olarak zaten tarımda, hayvancılıkta ve sanayide sıkıntılarımız var. Bunlardan dolayı insanlar doğurganlıktan çekiniyorlar. Çünkü kendileri çok zor geçiniyorlar. Geçim sıkıntısı çekmeleri nedeniyle, yeni bir çocuğun masrafı, külfeti çok fazla olduğu için doğurganlık azalıyor. 1 veya 2 çocukta sınırlı kalıyorlardır. Bulunduğum bölge itibariyle alım gücüm biraz daha iyi olmasına rağmen iki çocuktan fazlasını düşünmüyorum. İş hayatında olan bir kadın uzun süre meslek yaşantısına devam ettiği için çocuğa ayıracak vakti kalmıyor. Bu nedenle bakamayacağı çocuğu da doğurmak istemiyor” dedi. (DHA)

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.