Türkiye ve AB, mülteci anlaşmasıyla ilgili heyetler arası çalışmalar yapacak

Türkiye ve AB, mülteci anlaşmasıyla ilgili heyetler arası çalışmalar yapacak

Türkiye ve Avrupa Birliği, 18 Mart 2016'da imzalanan mülteci anlaşmasıyla ilgili çalışma yapacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le yaptığı görüşmenin ardından Avrupa Birliği yetkileriyle bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile üçlü görüşme gerçekleştirdi. AB Konseyi binasındaki görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı. Temaslarını tamamlayan Erdoğan, özel uçak “TUR” ile Brüksel’den ayrıldı.

Anadolu Ajansı’nın Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı habere göre, üçlü görüşme verimli geçti ve öngörülen sürede yapıldı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Michel, Türkiye ve AB arasında imzalanan 18 Mart Mutabakatı’nı (mülteci anlaşması) ve diğer konuları Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüklerini belirterek, bu görüşmeyi Türkiye ile kısa, orta ve uzun vadede daha güçlü bir siyasi diyaloğa sahip olmak için ilk adım olarak gördüklerini söyledi.

“AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Çavuşoğlu, 18 Mart Mutabakatı’na ilişkin çalışma yürütecekler” diyen Michel, her iki tarafın da gelecek günlerde bir heyet eşliğinde çalışmalara başlayacağını söyledi.

Michel, bu çalışmanın, tarafların 18 Mart Mutabakatı’nı aynı şekilde yorumlaması hedefini taşıdığını dile getirdi ve üye devletleri de Türkiye ile yürütülen görüşmelere ilişkin bilgilendireceklerini belirtti.

VON DER LEYEN: YUNANİSTAN’IN DA TÜRKİYE’NİN DE YARDIMA İHTİYACI VAR

Türkiye ile diyalog kanallarının açık olmasının önemli olduğunu vurgulayan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Yunanistan sınırındaki durumu çözmek için iletişimin ön koşul olduğunu söyledi.

Von der Leyen, “Göçmenlerin yardıma ihtiyacı var, Yunanistan’ın yardıma ihtiyacı var ama Türkiye’nin de yardıma ihtiyacı var” dedi. Von der Leyen, tarafların “açık, yapıcı ve samimi” bir görüşme gerçekleştirdiğini ifade etti.

Von der Leyen, “Görüşmelerimiz hem AB hem de Türkiye’nin çıkarlarının nasıl korunacağına ilişkin bir yol haritası oluşturmaya odaklandı. 18 Mart Mutabakatı’nın eksik kalan kısımlarını nasıl tamamlayacağımızı görüştük” diye konuştu.

Taraflar arasında bazı görüş ayrılıklarının bulunduğuna dikkati çeken von der Leyen, tüm mutabakatın gözden geçirileceğini duyurdu.

Etiketler : , , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.