Tuncer Bakırhan'ın cezası bozuldu

Tuncer Bakırhan'ın cezası bozuldu

HDP’li Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan’a ‘Örgüt üyeliği’ ve ‘Örgüt propagandası yapmak’ suçlarından verilen 10 yıl 18 günlük ceza, bir üst mahkeme tarafından esasa girmeden bozuldu.

HDP’nin görevden alınarak yerine kayyım atanan ve ardından yargılandığı davadan tutuklanan Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Tuncer Bakırhan ile ilgili ‘Örgüt üyeliği’ ve ‘Örgüt propagandası’ suçlarından verilen ceza üst mahkeme tarafından bozuldu.

2 yıldır tutuklu bulunan Bakırhan ile ilgili Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi ‘Örgüt üyeliği’ ve ‘Örgüt propagandası yapmak’ suçlarından 10 yıl 18 gün hapis cezası vermişti.

Verilen cezanın ardından Bakırhan’ın avukatları Şivan Cemil Özen ile Mesut Beştaş dosyayı bir üst mahkeme olan Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşıdı.

Başvuruyu değerlendiren Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi yerel mahkemenin verdiği kararı yapılan yargılamada usul yönünde birçok eksiklik olması nedeniyle usulen bozarak dosyanın yeniden görülmesini istedi ve cezayı bozdu.

‘BÖLGE MAHKEMESİ, ESASA GİRMEDEN CEZA KARARINI BOZDU’

Sputnik’in haberine göre, üst mahkemenin kararını değerlendiren Bakırhan’ın avukatı Şivan Cemil Özen şöyle konuştu:

“Müvekkilimiz ile ilgili ‘Propaganda’ kapsamında dosyalar açıldı. Katıldığı tüm etkinlikler ve cenaze törenlerine katılmak ile ilgiliydi. Bu ‘Örgüt üyeliğine’ gerekçe gösterildi. Bu nedenle itiraz ettik. Hem Yargıtay hem de AİHM’in bununla ilgili birçok emsal kararı var. Dini merasimlere katılmak din ve inanç özgürlüğüdür, bu nedenle kişilerin cenazelere katılma hakkı vardır. TCK’da böyle bir cezalandırma yöntemi olmadığı için ve dini vecibelerin yerine getirilmesi, dinsel törenlere katılmanın suç olmadığı için böyle bir ‘Örgüt üyeliği’ suçunun oluşmayacağını söyledik. Müvekkil herhangi bir şekilde yasadışı bir yaklaşımı bulunmamış.

Katıldığı tüm törenler olaysız bir şekilde bitmiştir. Tutanaklar da mevcuttur. Katıldığı tüm etkinlikler yasaldır ve ‘Örgüt üyeliği’ gerekçesi yapılamaz. Batman’da örgüt propagandası dosyaları vardır. Onların da dosya kapsamına alınmasını istedik ama yapmadılar. Savcının tahliye talebine rağmen mahkeme tutuklu yargılanmasına karar vermişti. Bu, cezalandırmaya dönük bir tutumdur. Tutuklamaya tekrar itiraz edeceğiz ve tahliye talebimiz olacak. Üst Mahkemenin verdiği karar doğrudur, işin esasına girmemiştir.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.