Tunceli kadın meclisinden doğal bostan

Tunceli kadın meclisinden doğal bostan

Tunceli belediyesi Kadın Meclisi, kentte doğal tarım yaygınlaştırmak ve üretimini yapmak için 15 dönümlük araziye köylerden topladığı asırlık doğal tohumları bostana ekti.

Tunceli belediyesi Kadın Meclisi tarafından kent merkezine bağlı Aktuluk (Türişmek) Mahallesinde 15 dönümlük araziye ekim yapıldı. 

Belediye bünyesinde başlatılan “Doğal Bostan” çalışmaları kapsamında katkısız doğal tohum toplanması için kadınların kolektif bir şekilde çalışmalarına başlatılarak, tarlaya sebze ve yeşilliklerin aralarında bulunduğu ürünler ekildi.

Ekim sırasında açıklama yapan Belediye Eşbaşkanı Nurhayat Altun, Tamamen toplumsal ve ekolojik fayda sağlamak amacıyla oluşturulan bostan çevre tarafından örnek gösterildiğini belirterek, 15 dönümlük arazinin köylülere ait olan ve ekim gerçekleştirilmeyen arazi olduğunu ve sahiplerininin rızasını aldıklarını söyledi.

Asıl amaçlarının neolitik dönemde olduğu gibi kadının toprakla bütünleşmesini sağlamak olduğunu söyleyen Altun, Dersim ilinde bir ilk olarak kadın doğal sebze üretimi sadece kadınların çalışacağı ve kadınların kendi doğal sebzelerini oluşturacağını ifade etti.

Kâr elde etmek yada özel sermeya edinmeyi düşünmediklerini kaydeden Altun, “Günlük ihtiyacını karşılayabilecek ve tekrar doğa ile toprakla birlikteliğini sağlayacak bir durumu gerçekleştirmek istedik. Fazla ürün elde edilirse geliri kadın istihdam alanına gönderilecek. Dersim endemik bitkisiyle çok fazla gündeme gelir. Bizde dersime ait kaybolmak üzere olan tohumları kullanıyoruz” dedi.

Tarlaya bu sene ilkin elde edilen domates, biber, patlıcan, karpuz, kavun, nane, reyhan, soğan, çilek, kabak, fasulye, salatalık gibi ürünlerin tohumlarını ekeceklerini belirten Altun, "Alanımız çok büyük olduğu için bir çok seyide denemek istiyoruz. Toprağın bu ekilenlerden hangisinden daha fazla mahsül elde ederse gelecek seneye bostanı ona göre şekillendireceğiz. Köylerden toplanan tohumlardan tohum elde etmek istediklerini belirterek bu çalışmayla birlikte Dersim’de tohum bankası oluşturmak istiyoruz" dedi

Kadınlara çağrı yapan Altun Dersimli kadınlar gelip tarlada çalışabilirler, kendi ihtiyaçlarını karşılayacak derecede sebzesini alabilirler diye konuştu. 

Konuşmanın ardından Eşbaşkanımız Nurhayat Altun ve beraberindekiler ellerindeki fide ve tohumları ektiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.