TTB'den Koca'ya: 6 aydır bunu söylüyorduk, gerçekleri gizlediniz

TTB'den Koca'ya: 6 aydır bunu söylüyorduk, gerçekleri gizlediniz

TTB, Sağlık Bakanı Koca'nın "Her vaka hasta değildir. Bizim verdiğimiz günlük hasta sayısı" açıklamasına yanıt verdi: "6 aydır bunu söylüyorduk. Süreci şeffaf yürütmediniz. Gerçekleri gizlediniz."

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın her korona virüsü (Covid-19) vakasının hasta olarak tanımlanmadığına dair sözleriyle ilgili açıklama yaptı. 

TTB'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, salgınla ilgili sürecin şefaf yürütülmediği belirtildi. 

Açıklamada, "Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, belirti göstermeyen ama testi pozitif çıkan vakaların günlük açıklanan tabloda yer almadığını açıkladı. 6 aydır bunu söylüyorduk. Süreci şeffaf yürütmediniz. Gerçekleri gizlediniz. Salgının yayılmasına engel olmadınız.  #vakasayısıkaç" ifadelerine yer verildi. 

FAHRETTİN KOCA NE DEMİŞTİ?

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısından sonra basın toplantısı düzenleyen Fahrettin Koca, virüs testi pozitif çıkan herkesin "hasta" olarak adlandırılmadığını söylemişti. 

Koca, "Her vaka hasta değildir. Çünkü testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenler var ve büyük çoğunluğu bunlar oluşturuyor. İz sürücüler olan filyasyon ekiplerimiz ağırlıkla bunları tespit ediyor. Bu kişilere asemptomatik pozitifler diyoruz. Bunların salgın açısından önemi, bulaştırıcı yani taşıyıcı olmalarıdır. Eğer tespit ve izole edilmezlerse, salgının büyümesine yol açarlar. Testi pozitif çıkmış herkesi ifade eden vaka kelimesi ile hasta kelimesinin anlamı aynı değildir" demişti. 

"Tablodaki yeni vaka sayısı, yeni hasta sayısı olarak değiştirilmişti. Bu asemptomatik pozitifler bu rakam içerisinde değil mi? Eğer değillerse Türkiye'de kaç asemptomatik pozitif vaka var ve bunlar da tabloya eklenebilecekler mi?" sorusu üzerine Koca, "asemptomatik" kişilerin vaka, "semptomatik" olanların da hasta olarak adlandırıldığını belirtmişti. 

Koca, "Bizim verdiğimiz günlük hasta sayısı. Zaten 29 Temmuz'dan itibaren de günlük hasta sayısı olarak verdik. Verdiğimiz bilgi bu" diye konuşmuştu.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.