Trump resmen açıkladı: Türkiye'nin İran muafiyeti son buluyor

Trump resmen açıkladı: Türkiye'nin İran muafiyeti son buluyor

ABD, Türkiye dahil sekiz ülkeye İran yaptırımları konusunda tanınan muafiyete son vereceğini açıkladı. Bu karar, Türkiye'nin İran'dan petrol almaya devam etmesi halinde Amerikan yaptırımlarına maruz kalacağı anlamına geliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik yaptırımlarda Türkiye dahil sekiz ülkeye tanınan muafiyetin uzatılmayacağını resmen ilan etti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, bu ülkelere tanınan muafiyetin süresinin dolduğu mayıs ayından sonra uzatılmayacağı belirtildi.

SUUDİ ARABİSTAN VE BAE DEVREYE GİRECEK

Beyaz Saray açıklamasında ‘bu kararla İran’ın petrol ihracatının sıfırlanmasının ve İran rejiminin ana gelir kaynağından mahrum bırakılmasının’ amaçlandığı belirtildi. Beyaz Saray, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin, küresel petrol talebini karşılamak için devreye girmeyi kabul ettiğini de duyurdu.

İran üzerindeki baskıyı artırmaya kararlı olan Trump, selefi Barack Obama’nın Tahran’la yaptığı tarihi nükleer anlaşmadan çekilmiş, nisan başında da İran Devrim Muhafızları’nı ‘yabancı terör örgütü’ listesine almıştı. ABD bu kararla ilk kez, bir başka ülkenin silahlı kuvvetlerinin bir unsurunu ‘terör örgütü’ olarak nitelemişti. 

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.