Trump: Kim farklı bir lider

Trump: Kim farklı bir lider

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile gerçekleştirdiği tarihi zirveyi basın toplantısında değerlendirdi. Trump, Kim için 'zeki bir müzakereci' ve 'farklı bir lider' ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile tarihi zirvenin ardından basın açıklamasında, “Kim ile görüşmemiz dürüst, doğrudan ve verimliydi” dedi. Trump’ın, Batılı gazetecilerden Kuzey Kore’nin insan hakları siciline ilişkin gelen soruları doğrudan yanıtlamaktan kaçınıp “Ana amacımız insan hakları değildi” demesi de dikkat çekti.

ABD Başkanı, zirveye ev sahipliği yapan Singapur’daki Capella Oteli’nde düzenlediği basın toplantısında, Kuzey Kore’nin nükleer programına son vermesinin bilimsel olarak uzun zaman alacağını söyledi, yaptırımların da bu doğrultuda yavaş yavaş kaldırılacağını ima etti. Trump, Kuzey Kore’nin zirve sırasında önemli bir füze motoru deneme tesisini kapatmayı sözlü olarak kabul ettiğini de açıkladı.

‘SAVAŞ OYUNLARINA SON VERECEĞİZ’

ABD Başkanı, Güney Kore ile Kuzey Kore’nin tepkisini çekecek şekilde gerçekleştirdikleri ortak tatbikatlara da son vereceklerini açıklayarak, “Askerlerin eve dönmesini istiyorum ama bu şu an denklemin bir parçası değil. Fakat savaş oyunlarına son vereceğiz” ifadelerini kullandı. Trump, “Savaş oyunları çok pahalı ve büyük çoğunluğunu biz ödüyoruz. Mevcut şartlar altında, müzakere derken, savaş oyunları düzenlemenin uygun olmayacağını düşünüyorum” dedi.

Trump, Kim’i ABD’ye davet edip etmeyeceğine ilişkin soruya yanıtında, kendisinin Pyonyang’a gitmek istediğini ve Kuzey Kore liderini de doğru zamanda Beyaz Saray’a davet edeceğini söyledi.

‘ÇOK FARKLI BİR LİDER’

ABD Başkanı, insan hakları ve savaş esirleri konularının da zirvede gündeme geldiğini belirtti. Kim için “Onlar bazı şeyler yapacak. O, doğru şeyi yapmak istiyor” diyen Trump, Kuzey Kore liderinin ‘zeki bir müzakereci’ ve ‘çok farklı bir lider’ olduğunu belirtti.

İRAN MESAJI

Trump, “İran için de doğru zaman gelecek” deyip, İran’ın üç-dört ay öncesinden farklı bir ülke olduğunu savundu. ABD Başkanı, ‘İran’ın da değişeceğini umduğunu’ söyledi. Trump, İran’la nükleer anlaşmadan çekilmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.