Trump, Golan'da İsrail egemenliğini tanıdı

Trump, Golan'da İsrail egemenliğini tanıdı

ABD Başkanı Trump, işgal altındaki Golan Tepeleri üzerindeki 'İsrail egemenliğini' imzaladığı kararnameyle resmen tanıdı.

ABD Başkanı Donald Trump, işgal altındaki Golan Tepeleri’ndeki ‘İsrail egemenliğini’ tanıyan kararnameyi imzaladı. Trump, pazartesi günü İsrail Başbakanı Netanyahu ile yaptığı görüşmenin başlangıcında imzaladığı kararnameyi, imzalayacağını daha önce duyurmuştur.

Netanyahu ile görüşmesi başlamadan Trump, İsrail’in 1967’de Ortadoğu’da Suriye’den ele geçirdiği Golan Tepeleri üzerinde egemenliğini tanıdığını imzaladığı belgeyle resmileştirdi.

Trump  21 Mart tarihinde ABD’nin “Golan’daki İsrail egemenliğini tam olarak tanıma zamanı” olduğunu söylemişti. Trump’ın kararnameyi imzalaması Netanyahu’ya 9 Nisan’daki İsrail seçimlerinde destek vermesi olarak yorumlanıyor.

SURİYE: BU ULUSAL EGEMENLİĞİMİZE SALDIRI

Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Trump’ın kararı “ülkenin ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğüne karşı bir saldırı” olarak nitelendirildi.

BM: GOLAN’IN STATÜSÜ DEĞİŞMEDİ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Trump’ın imzaladığı kararnameye ilişkin olarak, “Golan’ın statüsünün değişmediği açık” dedi. Birleşmiş Milletler sözcüsü Stephane Dujarric ise “BM’nin Golan’daki politikası Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarını yansıtıyor ve bu politika değişmedi” dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 1981’de, İsrail’in Suriye toprağı Golan Tepeleri’ni işgal kararının yasaların ihlali olduğunu ve uluslararası bir geçerliliğinin olmadığını belirtmiş ve İsrail’den kararını iptal etmesini istemişti.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.