Trump: Filistinliler için önümüzde tarihi bir fırsat var

Trump: Filistinliler için önümüzde tarihi bir fırsat var

ABD Başkanı Trump, "İsrail için çok şey yaptım. Belki de en önemlisi korkunç İran nükleer anlaşmasından çekildim" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yla birlikte düzenlediği basın toplantısında 80 sayfalık Orta Doğu planını açıkladı.

Trump, “Gerçekçi iki devletli bir çözümden bahsediyorum. İsrail’le birlikte bu kavramsal haritanın daha detaylı hale getirilmesi için ortak komisyon kuracağız. Bu vizyon altında Kudüs, İsrail’in bölünmemiş başkenti olmaya devam edecek. ABD burada İsrail’in egemenliğini kabul ediyor zaten, benim vizyonum da böyle devam edecek” dedi.

İlk kez harita yayınlanmasına izin verdiği için İsrail Başbakanı Netanyahu’ya teşekkür eden Trump’ın açıklamasından satır başları şöyle:

İSRAİL’İN GÜVENLİĞİNDEN ASLA TAVİZ İSTEYEMEYİZ: İki devletli çözümün İsrail’in güvenlik riskinin artmayacağını söyleyebilirim. Biz kan dökülen günlere, gece kulüplerine yapılan saldırılara, otobüs saldırılarına geri dönmeyeceğiz. Barış için taviz vermek gerekiyor ama İsrail’den asla güvenliğinden taviz vermesini isteyemeyiz.

İSRAİL İÇİN ÇOK ŞEY YAPTIM: Herkesin bildiği gibi İsrail için çok şey yaptım. ABD büyükelçiğini Kudüs’e taşıdık ve Golan Tepeleri’nde İsrail egemenliğini tanıdım. Belki de en önemlisi bu korkunç İran nükleer anlaşmasından çekildim.

BU FİLİSTİNLİLERİN SON ŞANSI OLABİLİR: Filistinliler için de çok şey yapmam gerekiyor. Aksi takdirde adil davranmış olmam. Ben bu anlaşmanın Filistinliler için de harika bir anlaşma olmasını istiyorum. Filistinliler bağımsız bir devlet elde edebilmeleri için bugün önümüzde tarihi bir fırsat var. Bu belki de onların son fırsatı olacak. Çünkü böyle bir ekip bir daha gelmeyecek.

DOĞU KUDÜS’ÜN BAŞKENT OLDUĞU BİR FİLİSTİN İSTİYORUZ: Filistin topraklarında, Doğu Kudüs’ün başkenti olduğu bir Filistin’in olmasını istiyoruz. Filistin devleti kurulmasının şartları arasında terörü reddetmesi var. Filistinlilerden ya da İsraillilerden hiçbiri evlerinden alınıp başka yere gönderilmeyecek. İsrail harika bir beyefendiyle Ürdün Kralı’yla birlikte çalışarak Harem-i Şerif’in statüsünün korunmasını sağlayacak ve herkesin barışçıl bir biçimde ziyaret edebilmesini sağlayacağız.

ABBAS PLANI KABUL EDERSE YANINDA OLACAĞIZ: Filistin’e, bağımsız bir devlet olabilmesinde gerekli koşulları yerine getirebilmesi için 4 yıllık bir süre öngörüyoruz. Sayın Abbas’a (Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas) mektup gönderdim ve kendisine Filistinlilere tahsis edilen toprağın onlar için 4 yıl açık tutulacağını söyledim. Sayın Abbas, barış yolunu seçerseniz ABD ve pek çok ülke size yardım etmek için hazırız ve bu yolun her aşamasında yanınızda olmaya devam edeceğiz. Sizin bu tarihi fırsata vereceğiniz yanıt, aslında Filistin halkını devlete götüren yolda yardımcı olacak.

İSLAM DÜNYASI SALDIRMAK YERİNE İSRAİL’İ TANIMALI: Kudüs güvenli, açık, demokratik bir şehir. Artık İslam dünyasının 1948’de yaptığı hatayı düzeltmesinin zamanı gelmiştir. Bu devlete saldırmak yerine yeni İsrail devletini tanımlarının zamanı geldi. Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman’a buraya elçilerini gönderdikleri için teşekkür ediyorum.

Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.