TRT Haber'de seçim yayını: HDP lehine 36 saniye!

TRT Haber'de seçim yayını: HDP lehine 36 saniye!

TRT Haber 1 Şubat-29 Mart 2019, 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi süreçte AK Parti lehine 146 saat 38 dakika 29 saniye lehte yayın yaptı.

Haberler, canlı yayınlar, haber programları ve siyasi miting yayınlarını kapsayan yayınlara dair RTÜK Üyesi İsmet Demirdöğen'ın hazırladığı incelemeye göre, Cumhur İttifakı'nın küçük ortağı MHP hakkında 18 saat 14 dakika 26 saniye ve sadece lehte yayın yapılırken, bu partiden ayrılanların kurduğu ve Millet İttifakı'nda yer alan İYİ Parti için 4 saat 35 dakika 54 saniye lehte, 3 saat 45 dakika 31 saniye aleyhte yayın yapıldı.

TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler arasında milletvekili sayısı açısından 3. sırada yer alan HDP içinse ise 36 saniye lehte, 3 saat 17 dakika 53 saniye aleyhte yayın yapıldı.

Seçim öncesi yayınlara ittifaklar açısından bakıldığında ise tablo şöyle: Cumhur İttifakı için 164 saat 52 dakika 55 saniye ve sadece leyhte, Millet İttifakı içinse 25 saat 48 dakika 39 saniye lehte, 20 saat 51 dakika 23 saniye aleyhte yayın yapıldı.

Demirdöğen ayrıca sadece Cumhur İttifakı lehinde haberlere yer veren, Millet İttifakı lehine hiçbir habere yer vermeyen sadece aleyhte yayın yapan kanalları şöyle sıraladı: A HABER, TGRT HABER, 24, Akit TV, TV NET, Uzay Haber, ÜLKE TV, KANAL 7, BEYAZ TV.

ATV ve A HABER dahil 11 kanalın “Sadece AKP ve MHP lehine yayın yaptıklarının” uzman raproları ile de teyit edildiğini belirten Demirdöğen incelemesinde şu ifadelere yer verdi: “Anayasa ve yasasını çiğnemekte bir sakınca görmeyen TRT bu seçim döneminde yeni bir çığır açmış, kimi özel yayıncıların misyonunu üstlenmiş, muhalefeti karalayan haberciliğe geçiş yapmıştır.

Bir ittifakın haberlerine ezici bir üstünlükle yer veren TRT, az da olsa kendini ifade etme şansı bulan muhalefet partilerinin aleyhine yaptığı haberlerle bir siyasi partinin çıkarlarının bekçisi haline getirilmiştir. Hiç bir değer tanınmıyor, hak, hukuk adalet kavramları bir yana bırakılmış gazetecilik doğruyu söyleme mesleğidir ama şimdilerde tam tersine dönüştü. Yalanla bezeli infaz timi gibi bir hal aldı. Kaybeden demokrasi öldürülen de gazetecilik. Kamu yayıncısı TRT temel görevini bir yana bıraktı iktidarın yayıncısı oldu.”

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.