Ticaret savaşları: Trump Çin'le yeniden masaya oturacak

Ticaret savaşları: Trump Çin'le yeniden masaya oturacak

ABD-Çin ticaret savaşının kızışmasının dün gece küresel piyasaları olumsuz yönde etkilemesinin ardından Amerikan tarafından yatıştırıcı bir açıklama geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’le ülkesi arasında yaşanan ve küresel piyasaları olumsuz yönde etkileyen ticaret savaşlarını sonlandırma sinyali verdi. Dün gece Türkiye’de de TL’nin dolar karşısında kısa süreliğine değer kaybetmesine yol açan hareketliliğin ardından Trump, Pekin yönetimiyle bir anlaşma yapmaya hazırlandıklarını ilan etti.

‘ÇİN DÜN GECE ARADI’

Fransa’nın Biarritz kentindeki G7 zirvesinin son gününfde Trump, Çin’in ABD ile dün gece iletişime geçtiğini söyledi. Trump, “Çin Devlet Başkanı Şi Jinping harika bir lider. Onun bir anlaşma yapma arzusunu memnuniyetle karşılıyorum” deyip şöyle devam etti: “Çin dün gece ABD’li ticaret müzakerecilerini aradı ve müzakere masasına geri dönmek istiyorlar. Bu, dünya için çok olumlu bir gelişme.”

‘BİR ANLAŞMA YAPACAĞIMIZI SANIYORUM’

Trump, “Çin’le çok ciddi bir şekilde konuşmaya başlayacağız. Çin, tedarik zincirlerini kaybetmek istemiyor. Kısa süre içinde müzakere etmeye başlayacağız, bir anlaşma yapacağımızı sanıyorum. Çin’le iki telefon görüşmesi yaptık, bir ticaret anlaşması yapmak istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Trump, buna karşılık dün gece, 1 Ekim’den itibaren 250 milyar dolarlık Çin ürününe getirilecek yüzde 25’lik gümrük vergisini yüzde 30’a yükselttiğini açıklamıştı. Trump ayrıca kalan 300 milyar dolarlık Çin ihraç ürününe 1 Eylül’de uygulanmaya başlayacak yüzde 10’luk gümrük vergisinin yüzde 15’e çıkacağını belirtmişti.

‘İRANLI BAKANIN FRANSA’YA GELMESİNE SAYGI DUYDUM’

Trump, G7 zirvesine ilişkin değerlendirmesinde ise İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in dün akşam sürpriz bir şekilde Biarritz’e gelmesine ‘saygı duyduğunu’ söyledi. Trump, İran’la ABD arasında arabuluculuk yapmak isteyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Zarif’in ziyareti hakkında kendisiyle görüşüp ‘onayını aldığını’ açıkladı; ‘Zarif’in Fransa’ya gelmesine saygı duyduğunu’ belirtti.

‘İRAN’LA GÖRÜŞECEĞİZ’

Trump’ın, Zarif’le yapılan görüşmelere ABD’li yetkililerin katılıp katılmadığına ilişkin yorum yapmaması ve “İran’la balistik füzeler ve anlaşmanın süresi hakkında konuşacağız” demesi dikkat çekti. Trump, Zarif’le kendisinin görüşmek istemediğini, ‘bunun için çok erken olduğunu’ söyledi. ABD Başkanı, “Güçlü bir İran istiyoruz. Rejim değişikliği arayışında değiliz” ifadelerini de kullandı. Trump bununla birlikte, “İranlıların yaşamak zorunda bırakıldığı koşullar kabul edilebilir” ifadelerini kullanıp, İran ekonomisine ağır hasar veren petrol yaptırımlarını kaldırıp kaldırmama konusunda yorum yapmadı.

ABD, nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildikten ve İran’a yeni yaptırımlar dayattıktan sonra Tahran üzerindeki baskıyı aşamalı olarak artırmıştı. Nükleer anlaşmaya taraf olan Avrupa ülkeleri ABD’nin bu tavrına karşı çıkmış ancak yeniden yaptırım kıskacına alınan İran diğer imzacıların adımlarını yeterli bulmadığını açıklamıştı. Son olarak Macron, ev sahibi olduğu G7 zirvesinden önce yeni bir arabuluculuk hamlesi yapmış ve Zarif dün sürpriz bir biçimde Biarrtiz’e gitmişti.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.